Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση - Αρχείο

Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση



Το επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα ΠΕΤΡΟ ΠΙΚΡΟ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ;-ΑΘΗΝΑ, 1956) και στην ταραγμένη εποχή του 20ού αιώνα στην οποία εντάσσεται. Ασαφείς οι πληροφορίες για τη γέννησή του (1893 ή 1895 ή 1896), επιλέγει το ψευδώνυμο ΠΙΚΡΟΣ, κατ’ αναλογία με τον ΓΚΟΡΚΙ (γκόρκι στα ρώσικα σημαίνει πικρός). Μετά από σπουδές στη ΓΑΛΛΙΑ και τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, όπου γαλουχείται με τις σοσιαλιστικές ιδέες, επιστρέφει στην ΕΛΛΑΔΑ περί το 1920/1, για να εμφανιστεί στα γράμματα το 1922 με το διήγημα «ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ».

 

 Το πλέον γνωστό μυθιστόρημά του, το «ΤΟΥΜΠΕΚΙ», θα το συνθέσει το 1927, στο οποίο και θα συστήσει τη χρήση της αργκό στη νεοελληνική λογοτεχνία. Αιρετικός αριστερός διανοητής, θα έρθει σε αντιπαράθεση με αριστερούς, λογοτέχνες και μη, του καιρού του και θα εμπλακεί με τον περιοδικό και ημερήσιο αριστερό Τύπο, από τον οποίο συχνά θα εκδιωχθεί. Στην περίοδο της Κατοχής θα συνταχθεί με το ΕΑΜ Δημοσιογράφων. Η φυλακή, ο κόσμος του περιθωρίου, η κοινωνική παρατήρηση θα διαμορφώσουν το κοινωνιστικού χαρακτήρα και νατουραλιστικής αφήγησης έργο του. Θα επιδοθεί επίσης στη μετάφραση και τη συγγραφή μελετών.

 

Το επεισόδιο παρουσιάζει σημαντικό αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα στην ΕΛΛΑΔΑ και τον κόσμο και παρακολουθεί την πορεία της Αριστεράς και τη συνάντησή της με τον «ριζοσπάστη» συγγραφέα.



- Αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου