Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ 2014

Το 2014 είναι η χρονιά των μεγάλων πολιτικών ευκαιριών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει στην πορεία προς την εξουσία.

Του Γιώργου Κύρτσου


Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική του οποίου επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις.   Το 2014 θα φανεί εάν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία. με όρους που θα εξασφαλίσουν την όσο πιο δυνατόν αποτελεσματική άσκησή της, ή θα μετατραπούν κι αυτοί σε μέρος του πολιτικού προβλήματος.
Σημαντικά πλεονεκτήματα
Σε επίπεδο στρατηγικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα με τη βοήθεια των λαθών και των παραλείψεων των κυβερνητικών κομμάτων.
Η μεσαία τάξη, η οποία σύμφωνα με την πολιτική θεωρία είναι το βασικό στήριγμα της κεντροδεξιάς και μπορεί να αντισταθεί δυναμικά στην άνοδο της Αριστεράς, έχει συρρικνωθεί και ταπεινωθεί εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πολλοί μικρομεσαίοι οδηγήθηκαν στο «λουκέτο», οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν ότι λόγω του φόρου Βενιζέλου και της μονιμοποίησής του η ιδιοκτησία τους μετατράπηκε σε αβάσταχτο φορολογικό φορτίο, ενώ ο συνδυασμός εισοδηματικής λιτότητας, περιορισμού του κύκλου εργασιών και ισοπεδωτικής φορολογικής πολιτικής οδήγησαν ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 29 Δεκεμβρίου 2013)   ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος - ένας από τους τελευταίους πολιτικούς εκπροσώπους του οικονομικού φιλελευθερισμού  στη χώρα μας, «έχουμε οδηγηθεί στον τραγέλαφο η Δεξιά να επιβάλει φόρους και η Αριστερά να τους αντιστρατεύεται!». Ο κ. Ανδριανόπουλος, προειδοποιεί  για τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις:
«Με τη συμπεριφορά της η ΝΔ, σοσιαλιστική ή φιλελεύθερη αδιάφορο,  θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξαεροποίηση και τη λήθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση, δίχως όμως από πουθενά να διαφαίνεται ποια θα μπορούσε να είναι η  ελπιδοφόρα επόμενη μέρα. Το ερώτημα είναι, αν θα αποφύγουμε τελικά την τραγική εμπειρία των αντιδημοκρατικών άκρων».
Η άποψη του πρώην υπουργού έχει σημασία, γιατί, παρά τη βασική του ιδεολογική και πολιτική αντίρρηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης προετοιμάζουν το έδαφος για την εκλογική του επικράτηση.
Τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, που θεωρητικά αποτελεί τη μεγάλη εφεδρεία της κεντροδεξιάς, συμπληρώνει η πολιτική χρεοκοπία της κεντροαριστεράς, για να εξασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη διείσδυση σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους τους οποίους παλαιότερα δεν μπορούσε να πλησιάσει. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και δημοσκοπικής καχεξίας, η εικόνα του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών πλήττεται από τις αποκαλύψεις για τα μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα στον τομέα των εξοπλισμών την περίοδο 1996-2004 και η πρωτοβουλία των 58 έχει χάσει τη δυναμική της και δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται και από τις διαστάσεις που έχει πάρει η κοινωνική δυσαρέσκεια με την πολιτική που εφαρμόζεται. Στην Ελλάδα υπάρχει μία παράδοση αρνητικής ψήφου, με τους περισσότερους πολίτες να τιμωρούν κυβερνήσεις, αντί να επιβραβεύουν τις προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επεξεργαστούν ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική.
Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι το 2014 θα εκδηλωθεί το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει ήδη εξασφαλίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κόμμα της νέας εποχής
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντίληψη σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης  το κόμμα της νέας εποχής.
Έχει ένα νέο και άφθαρτο ηγέτη, ο οποίος είναι χαρισματικός, γι’ αυτό πολλοί τον συγκρίνουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις πολιτικές ομιλίες του, και έχει αποδείξει ότι μαθαίνει γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να βελτιώσει τα αγγλικά του και να απευθυνθεί, με αρκετή άνεση, σε ένα απαιτητικό διεθνές ακροατήριο. Έχει την εικόνα ενός πολιτικού στελέχους που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ρόλου και αξιοποιεί τις δυσκολίες για να βελτιώνεται και να καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του.
Η εικόνα του κόμματος της νέας εποχής, ενισχύεται και από το γεγονός της άνετης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των ψηφοφόρων κάτω των 55 ετών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερέχουν μόνο στους άνω των 55 και η ΝΔ συνεχίζει να θριαμβεύει στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Η ηλικιακά νέα και δυναμική εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί πρόσθετες πολιτικές ευκαιρίες για το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κ. Τσίπρας   μπόρεσε να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στο χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γι’ αυτό άλλωστε, τα αριστερά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχοντας ενισχύσει τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ευάλωτος, σε ζητήματα  που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, απ’ ό,τι    ήταν το 2012.
Σοβαρές ελλείψεις
Παρά το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει – το οποίο εκφράζεται ήδη με  το ελαφρύ εκλογικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ αλλά και την υπεροχή σε πολλά από  τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η παράσταση νίκης- ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πάσχει από σοβαρές ελλείψεις.
Δεν έχει ισχυρούς συμμάχους στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ο εκλογικός  του αγώνας στις ευρωεκλογές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, προβλέπεται αρκετά μοναχικός. Τα κόμματα της κομμουνιστικής Αριστεράς, κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Αλαβάνος, έχουν μετατραπεί σε σκληρούς κατήγορους του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά.
Η ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει, από την πλευρά της, την ‘’ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό’’ του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα εκλογικό ποσοστό ανώτερο του 3% και την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση.
Οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, οι οποίοι συγκλίνουν σε αρκετά σημεία, με την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δεξιόστροφα χαρακτηριστικά, που δεσμεύουν την πολιτική τους σε πολιτικά ζητήματα. Ένα κόμμα που συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή, για την προσέλκυση των σκληρών δεξιών και των ακροδεξιών ψηφοφόρων, είναι πολιτικά αδύνατον να συνεργαστεί, σε σταθερή βάση, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εάν βέβαια ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξασφαλίσουν την εκλογική πρωτιά και το ‘’μπόνους’’ των 50 εδρών, τότε οι υπολογισμοί ορισμένων κομμάτων θα αλλάξουν. Μπορούμε να δούμε τη ΔΗΜΑΡ, εάν έχει μπει στη Βουλή, να στηρίζει ή και να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα έχει σαν βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ να ‘’αδειάζει’’  τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να μεταλλάσσονται πολιτικά, προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερείται ισχυρών συμμάχων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κόμματα της Αριστεράς, με ορισμένες εξαιρέσεις, μοιάζουν με πολιτικές σκιές ενός δυναμικού παρελθόντος και ελάχιστα επηρεάζουν τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τα ευρωπαϊκά του ανοίγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται ισχυρών ευρωπαϊκών συμμαχιών, ανάλογων με εκείνες στις οποίες στηρίζουν την πολιτική τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Μεγάλη είναι η μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, τα ισχυρότερα από τα οποία στηρίζουν, στα πλαίσια της λεγόμενης διαπλοκής, την κυβέρνηση και την ηγεσία της.
Έλλειψη προετοιμασίας

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, είναι η έλλειψη προετοιμασίας για την αποτελεσματική άσκησή της. Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα μείγμα της θεωρίας ‘’λεφτά υπάρχουν’’, σπάταλης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος με βάσει το γνωστό παλαιοκομματικό πρότυπο και υπερφορολόγησης, σε βαθμό που θα κάνει τον κ. Στουρνάρα να μοιάζει συγκρατημένος στις φορολογικές του επιλογές.
Το χειρότερο είναι, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδεύουν την κοινή γνώμη σε εύκολες κα φυσικά ανύπαρκτες λύσεις. Για παράδειγμα, θεωρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία ‘’νεοφιλελεύθερη επιλογή’’ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να καταργηθεί με την εκλογική, πολιτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν επίσης, ότι αρκεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα για να καταργηθούν οι ασφυκτικοί περιορισμοί που οφείλονται στην υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου.
Η πρόχειρη και επιπόλαιη προσέγγιση σε ζητήματα μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής σημασίας, ίσως εξηγεί και την προτίμηση που δείχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη αλλά και ψηφοφόροι, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, διαχειρίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα την οικονομία.

 
Tags: πολιτική

------------

Βέβαια, ο κ. Κίρτσος, σαν οπαδός του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και του οικονομικού φιλελευθερισμού, ενδιαφέρεται και πασχίζει να υποσκάψει αυτή τη πορεία προς την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν καυτηριάζει την πολιτική συμπεριφορά των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και περιγράφει σωστά τα ισχυρά ατού του κόμματος της Αντιπολίτευσης, αλλά δεν ξεχνά να τονίσει και να προβάλει, κλείνοντας το άρθρο του, τα αρνητικά υπαρκτά ή όχι, στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Του διαφεύγει όμως, σκοπίμως  ή όχι αδιάφορο, ένα σημαντικότατο ψυχολογικό υπερόπλο που διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα που εκπροσωπεί: το έντιμο πολιτικό παρελθόν.
Οι έλληνες πολίτες, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καταδικάσει στη συνείδησή τους την ολοφάνερη διαφθορά, πολιτική και ατομική των δύο αντιπάλων του και των κομμάτων τους. Και δεν θα διστάσουν να τους τιμωρήσουν, επιλέγοντας και υπερψηφίζοντας έναν καθαρό και ικανό νέο πολιτικό ηγέτη. Εδώ θα είμαστε…

@radical30

Η Μάχη Για το Τέλος του Ά Παγκόσμιου Πολέμου (Ντοκιμαντέρ BBC) - Cosmos greek Documentaries | Ντοκιμαντέρ online

Η Μάχη Για το Τέλος του Ά Παγκόσμιου Πολέμου (Ντοκιμαντέρ BBC)

 - Cosmos greek Documentaries | Ντοκιμαντέρ online

Πρωτοφανή κύματα σαρώνουν τις ακτές της Ευρώπης | ΚΟΣΜΟΣ | LiFO

Πρωτοφανή κύματα σαρώνουν τις ακτές της Ευρώπης

 | ΚΟΣΜΟΣ | LiFO

enikos.gr - Κοινωνία: ΒΙΝΤΕΟ-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Χριστόδουλο Ξηρό

enikos.gr - Κοινωνία: ΒΙΝΤΕΟ-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Χριστόδουλο Ξηρό

enikos.gr - Media: Ακούστε το σχόλιο του Σ. Λυγερού 7 Ιανουαρίου 2014

enikos.gr - Media: Ακούστε το σχόλιο του Σ. Λυγερού 7 Ιανουαρίου 2014