Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αναπάντητα (;) ερωτήματα...



Όλοι αυτοί που χρεώνουν όλα τα δεινά του τόπου στη Μεταπολίτευση με κάνουν να γελώ οικτρά.

Δηλαδή από την δημιουργία, απ τις Μεγάλες Δυνάμεις, αυτό το κρατίδιο τί ήταν;

Βρέφος ακόμα, χρωστούσε τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας, μάλιστα κάποιοι με θράσος λένε οι ανιστόρητοι ότι αν δεν τα χαμε πάρει κράτος ελληνικό δεν θα υπήρχε (ξεχνούν το Ανατολικό Ζήτημα).

Δηλαδή, ποιόςς καθάρισε τον Καποδίστρια όταν προσπάθησε να φορολογήσει και να άρει τα προνόμια της Τουρκοκρατίας απ΄τους κοτζαμπασαίους;

Δηλαδή, ποιός έδιωξε τον Όθωνα που αρνιόταν να αποπληρώσει τα Δάνεια, δήθεν με το πρόσχημα να "διώξουμε τη Βασιλεία" και δέχτηκε αμέσως μετά τον έτερο βασιλέα Δανό Γλύξμπουργκ;

Δηλαδή, σε ποια χώρα τραμπούκοι του Κωλέττη κλέβανε τις κάλπες;

Δηλαδή, σε ποια χώρα τα πρώτα κόμματα που δημιουργήθηκαν είχαν τα ονόματα Ρωσσικόν, Αγγλικόν, Γαλλικόν;

Σε ποιά ένας πρωθυπουργός που σήμερα χαρακτηρίζεται "εκσυγχρονιστής" οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση, δίνοντας τεράστια προνόμια στο ομογενειακό ή ευρωπαϊκό κεφάλαιο δανειζόμενος υπέρογκα ποσά και φορολογώντας άγρια το λαό;

Σε ποιά χώρα οι ΔΥ απολύονταν και προσλαμβάνονταν άλλοι κάθε φορά που  άλλαζε η κυβέρνηση;

Σε ποιά χώρα βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα της από τους Συμμάχους, για να μπει στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο υπέρ της Αντάντ;

Ποια χώρα σύρθηκε στη μικρασιατική εκστρατεία πειθόμενη στις οδηγίες των Συμμάχων της;

Ποια χώρα πτώχευσε τουλάχιστον 3 φορές πριν τη σημερινή, ακολουθώντας ακριβώς τις ίδιες οικονομικές πολιτικές;

Ποια χώρα όχι μόνο άφησε ατιμώρητους τους συνεργάτες των ναζί κατακτητών, αλλά τους παρέδωσε και την εξουσία;

Δηλαδή, για  ποιά  χώρα ο Πόρτερ έγραψε ότι 5.000 άτομα τρώνε όλα τα λεφτά απ το Σχέδιο Μάρσαλ;

Σε ποιά χώρα για να βρεις δουλειά δεν έδειχνες το πτυχίο σου, αλλά Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων;

Σε ποια χώρα φάγανε τα σάπια κρέατα του Μπαλόπουλου και τα εκατομμύρια που μαζεύτηκαν με
το ζόρι για το Τάμα;

Κρατάει πάρα πολλά χρόνια αυτή η κολώνια!!!

Η Μεταπολίτευση σας μάρανε; Σάπιο σανίδι πατάμε απ΄την αρχή της ιστορίας του νεοελληνικού προτεκτοράτου. Ας μη μιλάμε καλύτερα.... 'Εχει πολλά ράμματα η γούνα των Ελλήνων.
 
 
John Ketsogian
Αντιγραφή: @radical30

Χορεύοντας στα κόκκινα φανάρια | ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ | Protagon

Χορεύοντας στα κόκκινα φανάρια

 | ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ | Protagon

«ή εμείς ή αυτοί».

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Την ΕΡΤ την κλείσανε επειδή κομμούνιζε. Τα είχε πει ο Πάγκαλος έξω από τα δόντια: Ήταν γεμάτη μαρξιστές και έπαιζε συνεχώς σοβιετικές ταινίες, όπως το «The Matrix» των αδελφώνΓουατσόφσκι. Την Αμυντική Βιομηχανία γιατί την κλείνουνε; Μήπως έχει καταληφθεί και αυτή από εαμοβουλγάρους, μήπως εξοπλίζει μυστικά το τρίτο αντάρτικο, μήπως στα υπόγειά της, αντί για σφαίρες, σμιλεύουν κονσερβοκούτια; Αν και εδώ που τα λέμε, τα καλύτερα κονσερβοκούτια τα φτιάχνει ο πεθερός του Σαμαρά.

Όταν βάλανε λουκέτο στην ΕΡΤ, κάποιοι δεξιοί και ακροδεξιοί πανηγύριζαν, επειδή γλιτώσαμε επιτέλους από τους αριστερούς κουλτουριάρηδες, που δεν μας άφηναν να εγκαταστήσουμε τον Δ' Ελληνικό Πολιτισμό. Χθες, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το μέηλ με το οποίο η τρόικα ζητούσε να κλείσουν πάραυτα οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες και να απολυθούν οι 2.500 εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα κατακλύσθηκαν από δεξιούς και ακροδεξιούς που ολοφύρονταν ότι παραδίδουμε την άμυνά μας στους Γερμανούς και ότι έτσι όπως πάμε, τις σφαίρες που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας στο στρατό θα τις κατασκευάζουν οι Τούρκοι. Ωραία διαδρομή: Μέσα σε τρεις μήνες φτάσαμε από τους αριστερούς κουλτουριάρηδες, στους Γερμανούς και τους Τούρκους.

Όταν βάλανε λουκέτο στην ΕΡΤ, μερικοί, ευτυχώς όχι πολλοί, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πανηγύριζαν, επειδή γλιτώσαμε επιτέλους από τους καλοπληρωμένους κηφήνες του δημοσίου. Χθες, μόλις ακούστηκε ότι το μέηλ της τρόικα ζητούσε απόλυση χωρίς αποζημίωση, τα χαμόγελα των μνησίκακων πάγωσαν. Το «χωρίς αποζημίωση» δεν θα περιοριστεί στις ΔΕΚΟ που υφίστανται τον ξαφνικό θάνατο, δεν θα περιοριστεί καν στο δημόσιο τομέα, θα προσβάλει ταχέως και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, σαν θανατηφόρος ιός που μεταδίδεται με τον αέρα. Είναι απαίτηση της τρόϊκας, θα γίνει μνημονιακή δέσμευση και μετά, άμωμοι εν οδώ αλληλούια.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά το «εγώ ελπίζω να τη βολέψω» δεν υπάρχει πια. Το μόνο που έχει απομείνει είναι το «ή εμείς ή αυτοί».


Πηγή: avgi.gr

‘’Το τέρας που κρύβεις μέσα σου’’

‘’Το τέρας που κρύβεις μέσα σου’’

 

Χαμένος προχθές βράδυ σε κάποια άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή διαδικτυακή γειτονιά, ξεκίνησα να διαβάζω για τα γνωστότερα πειράματα ψυχολογίας προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχει κάτι σε αυτές τις μελέτες ανθρώπινης συμπεριφοράς που βρίσκω συναρπαστικό και μάλλον είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα έρχονται συχνά σε αντίθεση με όσα νομίζουμε για τους εαυτούς μας. Πλέον οι μελέτες είναι προσεκτικότερες σε θέματα ηθικής όταν σχεδιάζονται και γίνονται κυρίως για να εξυπηρετήσουν στρατηγικές μάρκετινγκ και να ψηλαφίσουν συμπεριφορές καταναλωτών, όμως ας ανατρέξουμε σε κάποια από τα πειράματα προηγούμενων δεκαετιών που άφησαν ιστορία και αποτέλεσαν θέμα αναρίθμητων συζητήσεων και κριτικών.

Το 1951, στο πανεπιστήμιο Swarthmore των ΗΠΑ, ο Solomon Asch έκανε μια σειρά πειραμάτων κατά τα οποία χρησιμοποιούσε κάθε φορά μόνο ένα άτομο για το τεστ ανάμεσα σε πολλούς συνεννοημένους εθελοντές. Σε κάποιες εύκολες ερωτήσεις όλοι πλην του ένα ανυποψίαστου συμμετέχοντα έδιναν επίτηδες λάθος απαντήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σταδιακά πολλοί από τους ανυποψίαστους συμμετέχοντες άρχιζαν να επιλέγουν τις εμφανέστατα λάθος απαντήσεις (ερωτήσεις του τύπου ποια γραμμή είναι πιο μεγάλη) δείχνοντας ότι η προσαρμογή στην ομάδα είναι σημαντικότερη από το τι είναι σωστό.

Το 1961, στο πανεπιστήμιο Yale, ο ψυχολόγος Stanley Milgram με τη βοήθεια ηθοποιών και εθελοντών πραγματοποίησε το διάσημο πείραμά του δείχνοντας πως υπό την καθοδήγηση ατόμων εξουσίας ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει σε θανατηφόρες πράξεις. Οι εθελοντές στο ρόλο δασκάλου τιμωρούσαν τους δήθεν μαθητές (ηθοποιοί στο κόλπο) με μικρά ηλεκτροσόκ για κάθε λάθος απάντηση. Ακόμα και όταν δίσταζαν καθώς η ένταση του σοκ μεγάλωνε σε θανάσιμα επίπεδα, τελικά συνέχιζαν ύστερα από την παρότρυνση των καθοδηγητών που ήταν υποτίθεται υπεύθυνοι για τη διαδικασία. Η γνώση πως άλλοι έχουν την ευθύνη και τον έλεγχο άνοιγε σε όλους αργά ή γρήγορα τον δρόμο προς το κακό.

Και το 1971 πραγματοποιήθηκε το επίσης διάσημο και αμφιλεγόμενο πείραμα της φυλακής του Στάνφορντ (βασίστηκαν και αρκετές ταινίες σε αυτό) στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Ο Philip Zimpardo, που ήταν ο υπεύθυνος και επιτηρητής του πειράματος, χώρισε τους εθελοντές του σε κρατούμενους και φύλακες τυχαία σε μια υποτιθέμενη φυλακή. Οι εθελοντές προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα στους ρόλους τους που μέσα σε έξι μέρες η αντιπαράθεσή τους έγινε τόσο βίαιη ώστε να διακοπεί το πείραμα.

Όταν ακούμε για φριχτά εγκλήματα σκεφτόμαστε συνήθως δύο σενάρια για τον δράστη: ή ότι θα ήταν ψυχονευρολογικά μη υγιής (τρελός... κακός... διαβολικός... όπως θες πες το) ή απελπισμένος και σπρωγμένος σε κάποια σκοτεινή άβυσσο από κάτι. Όμως το πραγματικά τρομακτικό είναι, όπως έδειξαν και τα πειράματα που ανέφερα, πως σε (α)κατάλληλες συνθήκες ακόμα και ο δίπλα σου μπορεί να μετατραπεί σε όργανο εκτέλεσης αδιανόητα σκληρών πράξεων.

Δυστυχώς κάθε μέρα ακούμε στις ειδήσεις για πολέμους, για κρίσεις, για φορτισμένες μάζες ανθρώπων. Όλες αυτές είναι καταστάσεις που ευνοούν τέτοιες συμπεριφορές και φαινόμενα. Αλλά ακόμα και σε υποτίθεται ήσυχες και νορμάλ καταστάσεις η συμπεριφορά των ανθρώπων πάλι ξαφνιάζει. Το φαινόμενο του περαστικού (Bystander effect) σου λέει ότι αν είναι να σου συμβεί κάποιο ατύχημα, καλύτερα να έχεις λίγους ανθρώπους γύρω σου όσο περίεργο και αν σου φαίνεται αυτό. Διότι λόγω της διάχυσης της ευθύνης, όσο πιο πολλοί είναι γύρω τόσο πιθανότερο να μη σταματήσει κανείς να βοηθήσει, εφόσον όλοι περιμένουν πως κάποιος άλλος θα το κάνει.

Η φύση του ανθρώπου είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές αδιανόητα σκληρή. Νιώθεις απογοητευμένος και ανήμπορος όταν σκέφτεσαι πόσο εύκολα μπορεί να παραστρατήσει ο καθένας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το φως είναι να κρατήσουμε μέσα μας την προτροπή ενός Έλληνα που όλοι σεβόμαστε:

«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».   

Αυτό μας ζητούσε ο Νίκος Καζαντζάκης γράφοντας την Ασκητική. Ίσως δεν σώσεις τον κόσμο ολόκληρο μόνος σου, αλλά όταν χρειαστεί θα σώσεις τον περαστικό χωρίς να περιμένεις και χωρίς να διώχνεις την ευθύνη... και κάποιος άλλος θα πάρει την ευθύνη να σώσει εσένα άλλη στιγμή... και μόνο έτσι θα σωθούμε όλοι.

 

*O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός, ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης.                                                       Έχει εργαστεί ως ερευνητής στη Βρετανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελλάδα και Γαλλία.                                                                                                                      Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας νικητής του διαγωνισμού της επικοινωνίας της επιστήμης Famelab.  

                                                                                                www.the-nightlab.com                            

Γράμμα στον Ομπάμα, των Π.Τριγάζη και Μ.Σωτηροπούλου | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Γράμμα στον Ομπάμα, των Π.Τριγάζη και Μ.Σωτηροπούλου 

| TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές με «αιματοβαμμένα χέρια» στη Γερουσία των ΗΠΑ | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές με «αιματοβαμμένα χέρια» στη Γερουσία των ΗΠΑ 
| TVXS - TV Χωρίς Σύνορα