Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας


Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας                                            
του Γιώργου Σταθάκη*


Το μεγάλο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε, στο ιδρυτικό του συνέδριο. Η αυτοδιάλυση των μεγάλων και μικρών συνιστωσών προχώρησε ομαλά και ορισμένες μικρές συνιστώσες, που δεν ήταν σύμφωνες, συναίνεσαν στην ιδέα της οριστικής λήψης της απόφασης, εντός τριμήνου. Η μετεξέλιξή του σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα μελών κατοχυρώθηκε στους νέους καταστατικούς κανόνες. Οι τάσεις και τα ρεύματα σκέψης μπορούν να έχουν υπόσταση, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν διακριτές οργανωτικές δομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε σε ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα με απεριόριστα δικαιώματα για τα μέλη του, πλήρη ελευθερία στη διακίνηση ιδεών και κατοχυρωμένη τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων.

Η βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώθηκε στο προγραμματικό του πλαίσιο. Επιδίωξή του είναι η έξοδος από το μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές, η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με όρους διαγραφής μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης, η παραμονή της χώρας στο ευρώ, και η διεκδίκηση της αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών διαχείρισης της κρίσης.

Οι προγραμματικές προτάσεις του καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ριζικών αλλαγών που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, η αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας, η παραγωγική μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, οι εργασιακές σχέσεις και η αντιστροφή της διαδικασίας φτωχοποίησης μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην ιδέα ενός μεγάλου πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τις δυνάμεις της Οικολογίας που θα εργαστεί για τη δημοκρατική ανατροπή και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το προγραμματικό πλαίσιο και η βασική πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν άνετη πλειοψηφία στο ιδρυτικό συνέδριο και η εκλογή του πρόεδρου Αλέξη Τσίπρα ήταν πανηγυρική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα είναι πλέον έτοιμος να δώσει ελπίδα και προοπτική σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από τις ακραίες και καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου και τον ατέλειωτο κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης.

 
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ*
Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου