Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Λιντς, Πεν, Σάραντον προς Ερντογάν: Είσαι δικτάτορας


tvxs.gr/node/134267
Επιστολή με την οποία  καταδικάζουν την βίαιη καταστολή από τις τουρκικές αρχές των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί, έστειλε μια ομάδα διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων, με παραλήπτη τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας την τουρκική κυβέρνηση ως "δικτατορικό καθεστώς"..

Η ολοσέλιδη επιστολή, δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα The Times.         Οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων προσώπων γνωστών για το ακτιβιστικό τους έργο, όπως οι Σον Πεν, Σούζαν Σάραντον, Μπεν Κίγκσλεϊ και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς, περιέγραψαν την τουρκική κυβέρνηση ως «δικτατορικού καθεστώτος» και επέκριναν την ανυποχώρητη στάση του Ερντογάν σχετικά με τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.

Οι εντολές του πρωθυπουργού «οδήγησαν στο θάνατο πέντε αθώων νέων», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να κληθεί να λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την ωμή χρήση βίας των αστυνομικών. Συνέκριναν επίσης τις αντι-διαδηλώσεις που διοργάνωσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις ετήσιες συγκεντρώσεις της Νυρεμβέργης που οργανώθηκε από τους Ναζί.

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί , βασισμένοι στη χρήση ανείπωτης ωμής βίας, πραγματοποιήσατε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, που θυμίζει το Ράλλυ της Νυρεμβέργης, με πλήρη περιφρόνηση για τους πέντε νεκρούς, το μόνο έγκλημα των οποίων ήταν να αντιταχθούν στη δικτατορική εξουσία σας» ανέφερε η επιστολή.

Τονίζει επίσης, ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία παρά στο Ιράν και την Κίνα μαζί. «Επιπλέον, περιγράψατε αυτούς τους διαδηλωτές ως πλιατσικολόγους, αλήτες και χούλιγκαν, ισχυριζόμενοι πως επρόκειτο για ξένους τρομοκράτες. Ενώ στην πραγματικότητα, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από νέους που επιδίωκαν να παραμείνει η Τουρκία μια Λαϊκή Δημοκρατία, όπως είχε σχεδιάσει ο ιδρυτής της Κεμάλ Ατατούρκ»  συνεχίζει η επιστολή.

Ο Άντριου Μάγκο, ο βιογράφος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και Φαζίλ Σάι, ο Τούρκος πιανίστας, που πρόσφατα καταδικάστηκε για βλασφημία επειδή τουίταρε φράσεις από γνωστό ποίημα, ήταν επίσης μεταξύ των υπογραφόντων.

Άλλοι υπογράφοντες ήταν: Ο Ιρλανδός νομπελίστας Έντνα Ο'Μπράιαν, ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Βρετανός σκηνοθέτης με τουρκική καταγωγή Φουάντ Καβούρ και η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Κλερ Μπερλίνσκι.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου