Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ...

Η πίστη στην μετεμψύχωση ήταν γενικευμένη σε όλην την Οικουμένη, όταν ήλθε στο προσκύνιο ο Ιησούς, και την απεδέχοντο και οι Έλληνες εκείνης της εποχής. Ο χριστιανισμός όμως την απέρριψε, ιδιαιτέρως την δοξασία ότι δύναται ψυχή ανθρώπου να επανέλθη σε σώμα ζώου και αυτό διότι η ανθρώπινη ψυχή, εν αντιθέσει με την ψυχή του ζώου, έχει γίνει κατ’ εικό­να του Θεού.

Επιπλέον, και αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, για την Ορθοδοξία στο έμβρυο, μαζί με την σύλληψη, δημιουργείται και το σώμα και η ψυχή. Επειδή και η ψυχή δύναται να νεκρωθή, ο απόστολος Παύλος ονομάζει τον νεκρό άνθρωπο σαρκικό ή ψυχικό.

Την πλατωνική ιδέα της αθανασίας της ψυχής την εδέχθη η Ορθοδοξία με πολλούς περιορισμούς, που είναι οι ακόλουθοι:
α) Η ψυχή δεν είναι αιώ­νια, είναι κτιστή.
β) Ο άνθρωπος είναι μία ψυχοσωματική οντότητα, δηλα­δή η ψυχή του είναι ένα μέρος και όχι ολόκληρος ο εαυτός του.
γ) Η αθα­νασία του ανθρώπου δεν στηρίζεται στην αθανασία της ψυχής, αλλά στην Ανάσταση(!!) του Χριστού και στην μελλοντική ανάσταση των σωμάτων. Η αθανασία του ανθρώπου είναι η υπέρβασις του θανάτου με χάριν Χριστού και όχι με ζωή της ψυχής, πέραν του τάφου.
δ) Η ψυχή θεωρείται αθάνα­τη μόνον κατά χάριν Θεού και όχι κατά φύσιν. Χωρίς την εν Χριστώ ζωή υπάρχει νέκρωση της ψυχής (Βλ. «Ο υλισμός της Ορθοδοξίας», Ενδιάμεση Περιοχή, τεύχος 13, Φθινόπωρο 1999, σσ. 15-17).


πηγή: olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου