Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟΠ!! Δεν πάει άλλο...

ΣΤΟΠ!! Δεν πάει άλλο...

Ο «συνιδρυτής» καίει τον Αρχηγό. Του Δημήτρη Ψαρρά | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Ο «συνιδρυτής» καίει τον Αρχηγό. Του Δημήτρη Ψαρρά

 | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Splashmob Hotel Cordial Mogán Playa - YouTube

Splashmob Hotel Cordial Mogán Playa

 - YouTube

Σύνθετη Αναζήτηση

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

τασος λειβαδίτης - ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας... | left.gr

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας...

 | left.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το ΧΩΝΙ - EKTAKTO - Αυτό που φοβόταν ο Σαμαράς, εκδηλώθηκε πριν από λίγο

Το ΧΩΝΙ - EKTAKTO - Αυτό που φοβόταν ο Σαμαράς, εκδηλώθηκε πριν από λίγο

The Old Man and the Sea by Alexander Petrov on Vimeo

The Old Man and the Sea 
by Alexander Petrov

 Ο Γέρος και η Θάλασσα (The Old Man and the Sea)
του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σημειωτέον βραβεύτηκε το 1953 με το Βραβείο Πούλιτζερ και το 1954 με το Βραβείο Νόμπελ. Το μυθιστόρημα μιλάει για ένα γέρο ψαρά, που μόνος και αβοήθητος παλεύει απελπισμένα στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Κούβας, με έναν τεράστιο ξιφία.Ο Σαντιάγκο, θα δώσει τη μεγαλύτερη κι ίσως την τελευταία μάχη του με το μεγάλο ξιφία στα βαθιά νερά. Θα χρησιμοποιήσει τη μαστοριά, το μυαλό και την τέχνη.

Τρεις μέρες θα κρατήσει η μάχη κι ο Σαντιάγκο θα νικήσει. `Οταν μπαίνει στο λιμάνι, αργά την τρίτη νύχτα, δίπλα στο βαρκάκι πλέει μονάχα το άσπρο κόκκαλο από το τεράστιο ψάρι που καταβρόχθισαν στη διαδρομή τους οι καρχαρίες.

Μια μεγάλη στιγμή για την παγκόσμια λογοτεχνία, ένας αξεπέραστος σταθμός. Γραμμένο απλά, μεταδίδει ένα πανανθρώπινο μήνυμα πέρα από τόπο και χρόνο: ο άνθρωπος μπορεί να καταστρέφεται, ποτέ όμως δε νικιέται.

Το 20' αυτό animation είναι μια δημιουργία του ρώσου καλλιτέχνη Αlexander Petrov.

Ο Alexander Petrov δεν σχεδιάζει σε σκίτσα τα καρέ του- ζωγραφίζει χωρίς εργαλεία, με τα δάχτυλά του πάνω σε γυαλί, με λαδομπογιές κραγιόνια και παστέλ. Στη συνέχεια φωτογραφίζει τα καρέ ένα-ένα.Το ταινιάκι κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 1999.

Έχει οπτικοποιήσει επίσης σε μικρού μήκους φιλμ ιστορίες του Tolstoy και του Dostoyevsky- ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 1990 με το φιλμ 'The Cow', από μια ιστορία του Andrey Platonov:Ο Petrov υπήρξε μαθητής του Γιούρι Νόρσταϊν.



_________________
radical30
Επιστροφή στην κορυφή Go down
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή

 
 
Διέγραψε αυτήν την Θ.Ενότητα




on Vimeo



Επιστροφή στην κορυφή

Η ΧΏΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ...

«Η χώρα όπως είναι»
του Richard Ford.


Υπάρχουν μερικά βιβλία που όταν τα βάζεις στο στήθος αισθάνεσαι το βάρος στη ψυχή. Είναι κάποια βιβλία που αισθάνεσαι ότι γράφτηκαν για σένα, αν και ξέρεις ότι είσαι, απλά και μόνο, ένας από τους χιλιάδες των αναγνωστών τους. Μέχρι που καταλαβαίνεις ότι ο συγγραφέας έχει πάρει κομμάτια από όλους -ακόμα και δικά σου- για να φτιάξει τον ήρωα του. Και πριν χαμογελάσεις στο συμπέρασμα σου, διαπιστώνεις ότι είναι η δική σου ζωή που αντιγράφει τον ήρωα.

Το «Η χώρα όπως είναι» κυλάει εύκολα, αλλά συνάμα και αργά. Όχι επειδή είναι δύσκολο βιβλίο. Είναι ο αναγνώστης που σκαλώνει στις λέξεις, φεύγει λίγο μαζί με την ιδέα που πήρε από εκεί μέσα, και επιστρέφει πάλι μαζί της. Εγώ το παράκανα. Χρειάστηκα μήνες για να το διαβάσω. Στην αρχή το παράτησα επειδή το βρήκα πολύ θλιβερό. Το έπιασα πάλι, σκεπτόμενος ότι εκεί μέσα ζει μία μελλοντική εκδοχή του εαυτού μου. Το εγκατέλειψα ξανά γιατί μου έλεγε πως όσο ξύνεις τις εικόνες της ζωής σου, τόσο θα μεγαλώνει και το γκρίζο στον κόσμο σου. Και αυτή η ιστορία τράβηξε μήνες. Και όμως, ο Ρίτσαρντ Φορντ περιγράφει μόλις λίγες μέρες, από τη ζωή ενός μεσήλικα Αμερικανού μεσίτη της ανατολικής ακτής.

Ο Φορντ δεν είναι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα, όσο ο Φίλιπ Ροθ. Ίσως όχι άδικα, αφού ο όγκος του έργου του είναι σαφώς πολύ μικρότερος. Το «Η χώρα όπως είναι», είναι το κλείσιμο της τριλογίας του Φορντ, με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Μπάσκομπ. Στο πρώτο βιβλίο, στον «Αθλητικογράφο», που σύστησε τον Φορντ στο παγκόσμιο κοινό, ο Μπάσκομπ πουλάει αθλητικές ιστορίες, παντρεύεται, χάνει τον γιο του, χωρίζει. Στο δεύτερο, στην «Ημέρα Ανεξαρτησίας», είναι μεσίτης -με καινούργια οικογένεια στην ανατολική ακτή.

Και στο «Η χώρα όπως είναι», είναι πλέον 55 ετών, επαγγελματικά καταξιωμένος, με καρκίνο του προστάτη και μόνος. Αυτό που παρακολουθούμε εμείς, ως χρονική γραμμή της ιστορίας είναι μία εβδομάδα πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2000, δηλαδή λίγες μέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση Μπους και Γκορ, που οδήγησε σε επαναληπτική εκλογή στη Φλόριντα-όσοι ασχολούνται με τα αμερικανικά θα θυμούνται και τον Πάνο Καμμένο ως ανεξάρτητο παρατηρητή στη διαδικασία...

Ο Φρανκ διανύει πλέον τη «Μόνιμη περίοδο», εκείνο το μακρύ διάστημα όπου πια η ζωή σου είναι σταθερή, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς διακυμάνσεις, χωρίς χρώμα. Είναι η περίοδος που η ζωή σου τρέχει σαν διάδρομος γυμναστικής -είσαι πάντα στο ίδιο μέρος. Και όταν έχεις περάσει τα 50, και η ζωή σου έχει μοιραστεί δύο-τρεις φορές, σαν τράπουλα, και βλέπεις το θάνατο στο βάθος του ορίζοντα, εκεί που κάποτε ήταν μόνο ωκεανός, τότε ο κυνισμός κάνει τη ματιά σου πιο διεισδυτική, αλλά έρχεται η ευαισθησία να προσθέσει πόνο.

Έτσι όπως σας το περιγράφω, ίσως φαίνεται σαν ψυχογράφημα της μέσης ηλικίας. Δεν είναι ακριβώς έτσι, περισσότερο πρόκειται για στοχασμό πάνω στην ίδια τη ζωή, τις σχέσεις και τις αξίες των ανθρώπων. Και φυσικά πρόκειται για ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, για φωτογραφία της χώρας από διαφορετικές προσωπικές γωνίες.

Να το διαβάσετε, είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο που προσδιορίζει την έννοια του αριστουργήματος.  Αλλά να του δώσετε χρόνο. Και οι τελευταίες σελίδες καλό είναι να παίξουν με τα δάχτυλα σας μπροστά και πίσω. H δε μετάφραση του Σπύρου Τσούγκου, είναι βέβαιο ότι θα ενθουσίαζε τον Φορντ.


Ανάλυση: Κώστας Γιαννακίδης
tvxs.gr
_________________
radical30
 

Επιστροφή στην κορυφή

Ποιήματα & πεζά (επιλογές μελών, φίλων κ.ά.)

Ποιήματα & πεζά 

του Ιωάννη Πολέμη

ο Ματρόζος

ο Ματρόζος

Του Γεωργίου Στρατήγη

(100) Dimitris Vardavas

(100) Dimitris Vardavas

O ύπνος του Δικαίου...

Επικίνδυνοι ελιγμοί Βενιζέλου, για να μην παραπεμφθεί! | Newsbomb.gr

Επικίνδυνοι ελιγμοί Βενιζέλου, για να μην παραπεμφθεί! 

| Newsbomb.gr

Τσίπρας: Σπέρνουν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι τίποτε δεν θα αλλάξει | Newsbomb.gr

Τσίπρας: Σπέρνουν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι τίποτε δεν θα αλλάξει 

| Newsbomb.gr

Η απάτη για τον δήθεν φόνο του Λάντεν

Η απάτη για τον δήθεν φόνο του Λάντεν

enikos.gr - Media: Δείτε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

enikos.gr - Media: Δείτε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

enikos.gr - Media: Δείτε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

enikos.gr - Media: Δείτε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Α'): Από την Αλβανία στην Κρήτη | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Α'): Από την Αλβανία στην Κρήτη |

 TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Β'): Τρόμος και Αντίσταση στο Γ’Ράιχ | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Β'): Τρόμος και Αντίσταση στο Γ’Ράιχ |

 TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Γ’) : Η πικρή απελευθέρωση | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Γ’) : Η πικρή απελευθέρωση

| TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Γ’) : Η πικρή απελευθέρωση | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Η Ελλάδα του Χίτλερ (Γ’) : Η πικρή απελευθέρωση

| TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Κρίση...

  1.  
    Κυπριακό SOS!!!

    Βλέποντας από το αεροπλάνο την Αθήνα είχα πάντα μια απορία: Πώς ζει όλος αυτός ο κόσμος; Πώς δικαιολογείται η συσσώρευση τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στο λεκανοπέδιο; Τι παράγει αυτός ο γεωγραφικός χώρος για να συντηρεί αυτό το πλήθος; Στην επαρχία είναι η γεωργία, στα νησιά ο τουρισμός, στις επαρχιακές πόλεις οι μικρές βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες. Η Αθήνα τι παράγει; Αυτό που βλέπω, ως επισκέπτης, είναι οι υπηρεσίες: Τράπεζες, καφετέριες, χώροι διασκέδασης, καταστήματα, δικηγορικά γραφεία, λογιστές κ.τ.λ. Οι υπηρεσίες αυτές δεν παράγουν, απλώς καταναλώνουν τον εθνικό πλούτο.

    Πριν λίγες μέρες, περπατώντας μ’ ένα φίλο στην Αθήνα, του έθεσα ευθέως το ερώτημα:

    - Ποια είναι τα πρωτογενή έσοδα της οικονομίας στο λεκανοπέδιο Αττικής;
    Στην αδυναμία του να μου δώσει μια καθαρή απάντηση αντέστρεψε το ερώτημα:

    - Η Κύπρος, τόσο δα μικρό νησί τι παράγει και ευημερεί;

    Τι παράγει η Κύπρος... Βασικά τίποτα. Πουλάει υπηρεσίες και εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες:

    * Στα τέλη του ’70 απορρόφησε τον πλούτο της Βηρυτού, όταν η ελίτ του Λιβάνου μετανάστευσε στην Κύπρο λόγω του εμφυλίου.

    * Το ’80 ήρθαν οι οφ σορ εταιρείες. Παράλληλα δημιουργήθηκε η υποδομή για τη φιλοξενία 2,5 εκ τουριστών το χρόνο, τέσσερις φορές περισσότεροι από το συνολικό πληθυσμό.* Το ’90 έγινε το καταφύγιο του πλούτου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του θησαυροφυλακίου του Μιλόσεβιτς.

    * Το 2000 χτίσαμε στη γη μας διαμερίσματα και τα μοσχοπουλήσαμε στους ξένους. Φέραμε χιλιάδες συνταξιούχους Εγγλέζους να ζήσουν τα γεράματα τους στον ήλιο και στη θάλασσα.

    Η Κύπρος, λοιπόν, ζει από τις υπηρεσίες: τουρισμός, εμπόριο, ξέπλυμα χρήματος και εσχάτως οικοδομική βιομηχανία.

    Τα χρήματα (βρώμικα και καθαρά) ήταν πολλά, η οικονομία έτρεχε, το κράτος εισέπραττε φόρους και ξόδευε αλόγιστα. Αυτό ήταν το κυπριακό θαύμα: Ευκαιρίες, συγκυρίες, εργατικός πληθυσμός και το επιχειρηματικό δαιμόνιο που κληρονομήσαμε από τους Φοίνικες.

    Η Κύπρος ζούσε από τη δυστυχία των άλλων (Λίβανος, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία). Αν είναι ορθές οι πληροφορίες ότι διέφυγαν από την Ελλάδα στην Κύπρο πολλά δις ευρώ, τώρα προσπαθεί να ζήσει και από τη δυστυχία της Ελλάδας.

    Ενόσω οι κρίσεις ήταν περιφερειακές η Κύπρος τις εκμεταλλευόταν προς όφελός της. Τώρα που η ύφεση είναι παγκόσμια η κυπριακή οικονομία ένιωσε για πρώτη φορά η ίδια τις συνέπειές της. Και κατέρρευσε…

    Ένας Κύπριος πολίτης

    ---------------------------


    Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Κρίση…

    Πολύ καλό άρθρο. Όχι μόνο γιατί είναι σύντομο, σαφές και κατανοητό αλλά και γιατί λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους. Εξ άλλου είναι τόσα πολλά τα κοινά της Κύπρου με την Ελλάδα που το κάνει ακόμη πιο επίκαιρο.

    Ναι, πολλά τα κοινά και μάλιστα χιλιοειπομένα (ελληνικότητα, γλώσσα, θρησκεία κλπ), αλλά και με κάποιες βασικές διαφορές που τα φέρνουν όλα τούμπα.

    1. Και η Κύπρος υπήρξε μια χώρα "σκλαβομένη" και μάλιστα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από την Ελλάδα. Μόνο που εμείς κατακτηθήκαμε από ένα λαό πολύ χειρότερο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τούς πιο σκατάδες στο κόσμο όλο. 

    2. Η Κύπρος είχε να κάνει με ένα κατακτητή υψηλής ποιότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς "κληρονομήσαμε" όλα τα χούγια των Τουρκαλάδων και οι Κύπριοι έγιναν μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. 

    3. Εμείς παλαίψαμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας και οι Κύπριοι όχι μόνο δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αλλά απέκτησαν και μια δεύτερη γλώσσα, την Αγγλική, που είναι η πρώτη γλώσσα παντού στο Κόσμο. Και αντί για κουσούρια απέκτησαν την πατίνα της Αγγλικής κουλτούρας που ήρθε και έδεσε με το ελληνικό δαιμόνιο.

    4. Οι Κύπριοι νοιώθουν περήφανοι για τη Πατρίδα τους. Την αγαπούν και την εκτιμούν, όσο της αξίζει. Ελπίζω να συνεχίζουν να νοιώθουν έτσι και σήμερα, μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

    Εμείς; Ας μη συνεχίσω, καλύτερα…

    @radical30

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου 1940



28η Οκτωβρίου 2013


Το ΟΧΙ του 1940

Εδώ στο Πόρτο Ράφτη που ζω τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, σήμερα   28 Οκτώβρη 2013, δεν υπήρξε καμιά εορταστική ατμόσφαιρα. ʼΟχι πως αυτό μου έκανε κάποια άσχημη εντύπωση, ίσα ίσα που γλύτωσα από μια ακόμα υποκριτική μασκαράτα. Τι να γιορτάσουμε, στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, για την εποποιϊα του 40; Που να βρούμε το απαιτούμενο θράσος για να τολμήσουμε έστω να μπούμε στο παιχνίδι των αναμνήσεων εκείνης της πράγματι ιστορικής εποχής για τη Χώρα και της εθνικής περιφάνειας που ζήσαμε σαν Λαός;

ʽΕτσι που έχουν τουμπάρει τα πράγματα στη πατρίδα μας, ποιοί είναι εκείνοι που μπορούν να φανταστούν την ατμόσφαιρα που κυριάρχησε εκείνες τις ανεπανάληπτες πρώτες ώρες, μέρες, βδομάδες, μήνες.       Οι νέοι, που να κοιτάξουν γύρω τους, να δουν ή να ακούσουν κάτι,     που να θυμίζει έστω, τέτοιες στιγμές πανελλήνιας πατριωτικής ανάτασης. Αφού τώρα, το σκηνικό της σημερινής Ελλάδας, μόνο αισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, ντροπής και κυρίως οργής μπορεί να προκαλέσει.

Τότε, μέχρι τις 3:30 το πρωί της 28ης Οκτώβρη, ή χώρα βίωνε μια τετράχρονη Δικτατορία Μεταξά. Που έπαψε όμως να υφίσταται από το ίδιο εκείνο πρωινό , εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που σήμανε η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και ήλθε η ώρα που Μεταξάς και Γεώργιος Βʼ έπρεπε να καλέσουν τον λαό, να πολεμήσει.

Με τί θα πολεμούσε, με τα χέρια; Όπλα δόθηκαν στους στρατιώτες, δεν γινόταν διαφορετικά, και οι στρατιώτες ήταν οι ίδιοι που μέχρι τις τρεις το πρωί, σαν πολίτες, ένοιωθαν στο πετσί τους ένα απάνθρωπο πολιτικό προγκρόμ. Εχθροί του Μεταξικού καθεστώτος δεν ήταν μόνο οι
συνήθεις ύποπτοι κομμουνιστές, αλλά κάθε Δημοκρατικός πολίτης που δεν είχε ενταχθεί στις φασιστικές οργανώσεις τύπου Μουσολίνι και Χίτλερ.

ʽΟμως οι ʽΕλληνες δεν έβλεπαν πλέον εσωτερικό αντίπαλο. Η υπεράσπιση της Πατρίδας τους έκοφτε! Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, αφήνοντας πίσω πικρίες, αδικίες, αρκετοί και βασανισμούς, θυμήθηκαν το ιερό σύνθημα «Αμύνεσθαι περί Πάτρις» των προγόνων μας, και μετατρέποντάς το στην, εξ ίσου ιερή πολεμική κραυγή-ιαχή, «Αέρα!!», πήραν φαλάγγι της άψογα οργανωμένες και οπλισμένες Μεραρχίες του Μουσολίνι. Αν και σχεδόν ανέτοιμοι στρατιωτικά, οι έλληνες μαχητές έγραψαν πράγματι νέες σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης στα βουνά της Αλβανίας, αυτό που αργότερα αποκλήθηκε «Εποποιία του 1940», όχι από μας τους Έλληνες, αλλά από κάθε Ηγέτη, κάθε Χώρας.

=========
«Η 28η Οκτωβρίου είναι η μοναδική εθνική μας επέτειος η οποία γεννήθηκε μέσα σε μια συλλογική ψύχωση και καθιερώθηκε απ’ ευθείας από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Σε αντίθεση την 25η Μαρτίου, που αποτελεί μια εκ των υστέρων «κατασκευασμένη» επέτειο, η 28η Οκτωβρίου εντοπίζει ένα καταλυτικό γεγονός που μάλιστα βιώθηκε και  ως τομή στον ιστορικό χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας από τη γενιά του Πολέμου και της Κατοχής που να μη μπορεί –μέχρι σήμερα– να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση: «Πού ήσουν την 28η Οκτωβρίου 1940;».  Ήταν η γενέθλιος ημερομηνία μιας ολόκληρης γενιάς.            Η κήρυξη του πολέμου με την Ιταλία επέδρασε άμεσα και καταλυτικά  στην ψυχολογία των ανθρώπων της εποχής. Περισσότερο από κάθε προηγούμενη πολεμική αναμέτρηση (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Εκστρατεία), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ήταν μια εμπειρία που διαπέρασε την ελληνική κοινωνία και ζυμώθηκε στη συνείδηση του λαού με τις παραδοσιακές έννοιες της δικαιοσύνης και της φιλοπατρίας, ωστόσο σε  μια νέα εκδοχή: του αντιφασισμού».
=========

Ήμουν ακριβώς δέκα (10) ετών πιτσιρικάς, εκείνο το πρωϊνό της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ξύπνησα έντρομος από τον τρομακτικό ήχο των σειρήνων, που ξεφώνιζαν σαν ντελάλης την έναρξη ενός πολέμου που κανείς σχεδόν τότε δεν περίμενε. Από εκείνη την ημέρα και σε αυτή την ηλικία, τέλειωσε για εμένα και όλα τα ελληνόπουλα της γενιάς μου, η περίοδος της ανέμελης νεότητας. Ποτέ πια δεν νιώσαμε ξέγνοιαστα παιδιά. Μεγαλώσαμε πρόωρα και αναδρομικά. Και επιτρέψτε μου να πιστεύω, ότι αποτελέσαμε την πιο δυναμική και δημιουργική γενιά της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτές οι στρατιωτικές επιτυχίες δεν κράτησαν για πολύ. Όταν οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι η εκκαθάριση των Βαλκανίων, που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας οι Ιταλοί σύμμαχοι τους, πήγαινε σε μάκρος και ότι τους είχαμε πάρει φαλάγγι στα βουνά της Αλβανίας, αποφάσισαν να επέμβουν και το έκαναν αποτελεσματικά. Ήδη εκείνοι είχαν κατακτήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός της Μ.Βρετανίας.

Όταν κατέρρευσε κάθε αντίσταση (Απρίληςʼ41) απέναντι στις Γερμανικές μεραρχίες, ο Γεώργιος Βʼ και η Κυβέρνησή του έφυγαν στην Αίγυπτο. Μία από τις τελευταίες τους αποφάσεις ήταν να ανοίξουν οι πόρτες ΟΛΩΝ των φυλακών και να αφεθούν ελεύθεροι ΟΛΟΙ οι κατάδικοι. Κλέφτες, δολοφόνοι, απαγωγείς, βιαστές, οι πάντες, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και κοντά στις φαμίλιες τους.
 Ε, η βασιλική εντολή δεν εισακούστηκε!

Δεν είμαι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό, πάντως, οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές της πατρίδας μας, όταν παρέλαβαν τις φυλακές, αυτές δεν ήταν άδειες! Υπήρχε εκεί ένας αριθμός ελλήνων δεσμοφυλάκων, που φρόντισε να παραδώσει στους Κατακτητές τα κλειδιά των κελιών μαζί με τους πάνω από 400 κρατούμενους για τα πολιτικά τους «πιστεύω» ‘Ελληνες κομμουνιστές… Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ντροπή σαν ελληνόπουλο!!

Μέχρι τότε, ομολογώ πως ένοιωθα υπερήφανος για τη πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου. Αρκετά χρόνια μετά, όταν βίωσα και τον καταστροφικό εμφύλιο και όλα όσα ακολούθησαν, άρχισα σιγά σιγά να χάνω τον σεβασμό και την αγάπη που υπήρχε μέχρι τότε, γι αυτό που αποκαλούμε Πατρίδα.

 *****

Σήμερα γιορτάζουμε εκείνο το ηρωϊκό Όχι του 1940, απέναντι στους φασίστες του Μουσολίνι, χωρίς ίχνος ντροπής για την τωρινή κατάντια της χώρας μας. Σήμερα λοιπόν, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, θα έπρεπε να ντρέπεται για το κατάντημά της. Το ΟΧΙ του '40 έγινε ένα ντροπιαστικό ΝΑΙ στις προσταγές του 4ου Ράιχ, από τους προδότες πολιτικούς που μας κυβερνούν. Και οι νεοέλληνες το μόνο που κάνουν είναι να αγανακτούν αλλά και να λουφάζουν σαν τρομαγμένα αρνιά που οδηγούνται στη σφαγή.
Και εγώ ντρέπομαι για άλλη μια φορά, σε ηλικία 83 ετών πλέον. Ναι εδώ και κάποια χρόνια έχω φθάσει στο σημείο να ντρέπομαι σαν Ελλήνας!!!

 Όμως θέλω να βάλω ένα ερώτημα, για κάθε σύγχρονο συμπατριώτη:

ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ, ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΜΕ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ, ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΣΑΝ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ 40, ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ 4ΕΤΗ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΟΧΗ;

ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ;

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΥΦΑΖΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ!

Αν με θεωρήσετε υπερβολικό ή άδικο, θα μου αξίζει μάλλον. Πάντως για σκεφτείτε το άλλη μια φορά, ίσως κάπου συμπέσουμε στις κρίσεις μας.

@radical30
28.10.2013

Στις 12 Οκτωβρίου του 1944

Δημοσίευση  radical30 Σήμερα στις 6:05 pm


Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 - ήταν Πέμπτη - απελευθερώθηκε η Αθήνα. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης νωρίς το πρωί, έχοντας υποστείλει πρώτα από την Ακρόπολη τη σημαία του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κράτους.

Οι ναζί φεύγουν, οι ταγματασφαλίτες δολοφονούν
Του Βλάση Αγτζίδη

Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία του εθνικοσοσια-λισμού και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας πανηγυρίζοντας την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τα ναζιστικά στρατεύματα. Η πραγματική, όμως, αποχώρησή τους θα γίνει την επόμενη ημέρα (φωτ. Αρχείο «Ε»)Η υποστολή της ναζιστικής σημαίας θα αναδειχθεί στο συμβολικό χρονικό σημείο της Απελευθέρωσης. Ομως η πραγματική αποχώρηση των Γερμανών από την πρωτεύουσα της Ελλάδας θα γίνει την επόμενη μέρα.

Οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής δεν ήταν αναίμακτες. Πολιτική των κατακτητών ήταν η καταστροφή των υποδομών της χώρας. Την παραμονή της αναχώρησής τους και κατ' απαίτηση των δωσίλογων συνεργατών τους, είχαν επιτεθεί στην προσφυγική Καισαριανή, που αποτελούσε εστία της αντιφασιστικής αντίστασης, δολοφονώντας με απαγχονισμό τους αγωνιστές που συνέλαβαν. Το βράδυ της 12ης προς 13η Οκτωβρίου οι γερμανικές δυνάμεις αποχωρούν από την περίμετρο της πόλης καταστρέφοντας κάθε βασική υποδομή. Την ίδια στιγμή που οι δεκάδες χιλιάδες των κατοίκων βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απελευθέρωση, τα γερμανικά στρατεύματα καταστρέφουν κάθε βιομηχανική υποδομή. Από τα εργοστάσια του Πειραιά έως το αεροδρόμιο Τατοΐου.
Γερμανικό σαμποτάζ

Η σημαντικότερη προσπάθεια των Γερμανών θα γίνει στον Πειραιά, το πρωί της 13ης Οκτωβρίου. Θα προσπαθήσουν να ανατινάξουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής Εταιρείας (Πάουερ). Η Ηλεκτρική Εταιρεία παρήγε την ηλεκτρική ενέργεια για όλον τον αστικό χώρο του Λεκανοπεδίου. Οι Γερμανοί είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες από πριν τα κυριότερα κτήρια του Πειραιά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την καταστροφή τους κεντρικά. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να κόψουν τα καλώδια, σώζοντας πολλά από τα παγιδευμένα κτήρια. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας το προστάτευε το 10ο Τάγμα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μόλις οι Γερμανοί έφτασαν στην είσοδο του εργοστασίου δέχτηκαν τα πυρά των ΕΛΑΣιτών. Η μάχη κράτησε δυόμισι ώρες και ήταν σκληρή. Οι Γερμανοί έχασαν εννέα στρατιώτες ενώ άλλοι 45 συνελήφθησαν. Ο ΕΛΑΣ είχε 11 νεκρούς. Το εργοστάσιο σώθηκε.

"Η υπογραφή του κτήνους"

Ετσι επιγράφεται το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Ελευθερία» που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου 1944. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή της νύκτας από τη 12η έως τη 13η Οκτωβρίου:

«Καθ' όλην τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευήν εμαίνοντο τα κακούργα ένστικτα των ούνων. Από του πολυπαθούς Πειραιώς μέχρι του Περάματος τίποτε δεν έμεινεν όρθιο. Τίποτε. Η καταστροφή είναι απερίγραπτος και είναι η μεγαλυτέρα απ' όσας επέφεραν οι Βάρβαροι εις τον τόπον αυτόν... Συντρίμματα μόχθου εκατό ετών ηπλώθησαν εις του Βασιλειάδου, εις τα "σιλό", εις τα κρηπιδώματα, εις τας αποθήκας "Σελλ" και της "Σοκοπελ" - παντού. Πόσον μεγάλη είναι η καταστροφή και πόσον δίκαια η λύσσα μας και πόσον κολοσσιαίον το αίτημά μας διά μία ολοκληρωτικήν εκδίκησιν, μόνον αν αναλογισθή κανείς ότι ο Πειραιεύς ως λιμήν δεν υφίσταται, ότι η οικονομίαν της Χώρας, ο επισιτισμός μας, η ευημερία της Αύριον υπέστησαν τεράστιον πλήγμα υπολογιζόμενα εις εκατομμύρια χρυσών λιρών -αυτά τα οποία γενεαί και γενεαί Ελλήνων εμαζεύαμε δεκάραν δεκάραν- θα ημπορέσει να εννοήσει».
Η επόμενη μέρα

Με την πλήρη αποχώρηση των Γερμανών, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μια τριμελής επιτροπή για να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη της εξόριστης αστικής κυβέρνησης, την οποία είχαν αναγνωρίσει το ΕΑΜ και το ΚΚΕ στο Συνέδριο του Λιβάνου ως τη μοναδική κυβέρνηση του τόπου. Η περίοδος μέχρι την άφιξη της κυβέρνησης δεν ήταν ομαλή και σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των οργανωμένων στα Τάγματα Ασφαλείας συνεργατών των κατακτητών. Η πιο έντονη δράση των ακροδεξιών συμμοριών συνέβη την 15η Οκτωβρίου, όταν άνοιξαν πυρ στην περιοχή της Ομόνοιας κατά του πλήθους που πανηγύριζε, σκοτώνοντας επτά άτομα.

Την επαύριο της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους ναζί, η μεγαλύτερη οργανωμένη -πολιτικά και στρατιωτικά- δύναμη, που είχε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο της ελλαδικής επικράτειας, ήταν η Αριστερά. Ενα ευρύ μέτωπο κομμουνιστών, σοσιαλιστών αλλά και φιλελεύθερων είχε συγκροτήσει το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και είχε δημιουργήσει το στρατό του υπό την επωνυμία ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), του οποίου οι δυνάμεις κυμαίνονταν μεταξύ 50.000-100.000. Παράλληλα είχε δημιουργήσει τη νεολαία της ΕΠΟΝ (Εθνική Πανελλήνια Οργάνωση Νέων) με 800.000 μέλη και την Αλληλεγγύη, που ήταν η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης και επιμελητείας, της οποίας τα μέλη έφταναν το ένα εκατομμύριο.

Το ΕΑΜ του ΚΚΕ

Κύρια δύναμη του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ, το οποίο, όπως φάνηκε από τις συμφωνίες που συνήψε στην Καζέρτα και στον Λίβανο, αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αστικής δημοκρατίας, όπου θα υπήρχε ελευθερία πολιτικής δράσης. Το ΚΚΕ, έχοντας απελευθερωθεί από την κυριαρχία της «Κομιντέρν» και αντιδρώντας στην παραδοσιακή πολιτική των βόρειων σλαβικών χωρών, για δημιουργία μακεδονικού ζητήματος εντός των ελληνικών συνόρων, απέρριψε τις προτάσεις του Τίτο και των Σλάβων κομμουνιστών για συμμαχία μαζί τους και είχε στραφεί προς την αναζήτηση συμμαχιών και νομιμοποίησης στους δυτικούς «συμμάχους».

Φαίνεται όμως ότι η παραδοσιακή βρετανική αποικιοκρατία από πολύ νωρίς είχε οργανώσει τον εγκλωβισμό της Αριστεράς στα γεωπολιτικά της σχέδια. Ο αδίστακτος Ουίνστον Τσόρτσιλ -που 25 χρόνια πριν είχε κρατήσει ανοιχτά ανθελληνική στάση υποστηρίζοντας το κεμαλικό κίνημα και υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια για ενσωμάτωση του Σαντζακίου Σμύρνης και της Ανατολικής Θράκης- γράφει προς τον Αντονι Ιντεν λίγο πριν από τη διάσκεψη του Λιβάνου (17-20 Μαΐου 1944):

«...Προφανώς οδηγούμαστε σε αναμέτρηση με τους Ρώσους, λόγω των κομμουνιστικών συνωμοσιών τους σε Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα... Είμαστε στ' αλήθεια διατεθειμένοι να συναινέσουμε στην κομμουνιστικοποίηση των Βαλκανίων και της Ιταλίας;».

Ορίζει παράλληλα τη βρετανική στρατηγική: «...Πρέπει να επιτύχουμε ρήξη με το ΕΑΜ, πριν αυτό συνδεθεί πολύ με τους Σοβιετικούς. Θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο χάσμα που να δώσει στους Σοβιετικούς να καταλάβουν ότι θα πρέπει να το σκεφθούν πολύ σοβαρά πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση».

Στην παγίδα των Βρετανών

Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ θα πέσουν στην παγίδα και θα συναινέσουν στη βρετανική μεθόδευση, υποτάσσοντας (ακόμα και) τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στον Βρετανό στρατηγό Σκόμπι και ελπίζοντας στις αγαθές προθέσεις των Βρετανών και του Γεωργίου Παπανδρέου. Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε από τη Μέση Ανατολή η κυβέρνηση. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και μετασχηματίστηκε σε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου

Ο Παπανδρέου υπήρξε ο άνθρωπος που επιλέχθηκε να εφαρμόσει τις βρετανικές μεθοδεύσεις και να στηρίξει την πολιτική του κυριαρχία στις βρετανικές λόγχες. Ενα μήνα πριν (22 Σεπτεμβρίου 1944), θα στείλει στον Τσόρτσιλ το παρακάτω τηλεγράφημα ζητώντας την άμεση αποστολή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων:

«Δύναμαι να σας διαβεβαιώσω ότι η σταθερότης της ελληνικής κυβερνήσεως θα διατηρηθεί πλήρως κατά τας επικείμενους κρίσιμους στιγμάς. Δεν γνωρίζω τους λόγους διά την απουσία της Βρετανίας. Μόνον η άμεσος παρουσία εντυπωσιακών βρετανικών δυνάμεων εις την Ελλάδα και ώς τας τουρκικάς ακτάς θα ήτο δυνατό να μεταβάλει την κατάστασιν. Από την επικοινωνία μου μετά του αρχιστρατήγου των Συμμαχικών Δυνάμεων, γνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες επί του θέματος αυτού. Πάντως, αι επιτυχίες εις τον πόλεμον αυτόν, εις τόσον πολλάς αποστολάς, τας οποίας άλλοι εθεώρουν απραγματοποιήτους, δικαιολογούν την ελπίδα της μαρτυρικής Ελλάδος πως η άμεσος και αποφασιστική επέμβασις θα διορθώσει την κατάστασιν». Ο δρόμος για τα Δεκεμβριανά και την εμφύλια σύγκρουση είχε ήδη ανοίξει.


* Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός

 ---------------
 
 
Η ρήξη της Κατοχής: ΕΑΜ και Τάγματα Ασφαλείας
Του Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Ο πόλεμος και ιδιαίτερα η στρατιωτική κατοχή της χώρας βρήκαν εντελώς απροετοίμαστο και αποδιοργανωμένο το προπολεμικό πολιτικό σύστημα. Η αποσάθρωση του πολιτικού κόσμου, απότοκο τόσο των εσωτερικών εξελίξεων όσο και των ευρύτερων αλλαγών που συντελέστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και του εκφασισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών, έφτασε στην κορύφωσή της κατά την περίοδο της Κατοχής.

Ο πόλεμος και ιδιαίτερα η στρατιωτική κατοχή της χώρας βρήκαν εντελώς απροετοίμαστο και αποδιοργανωμένο το προπολεμικό πολιτικό σύστημα. Η αδυναμία των μεγάλων αστικών κομμάτων να συνδράμουν τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ανέτρεψε πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι σημαντικές αντιστασιακές οργανώσεις που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, προήλθαν από πολιτικούς σχηματισμούς που είτε δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής, είτε προέκυψαν από το μετασχηματισμό κομμάτων που είχαν μικρή εκλογική επιρροή κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Το «κόκκινο» σύνορο

Η ανατροπή των προπολεμικών πολιτικών δεδομένων, αντανακλάται στη μετατόπιση της κύριας διαχωριστικής γραμμής από το εσωτερικό του αστικού πολιτικού κόσμου, στο σύνορο που τον χώριζε από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ετσι, ενώ προπολεμικά ο κύριος πολιτικός ανταγωνισμός εκδηλωνόταν στο εσωτερικό του αστικού πολιτικού κόσμου, ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς, κατά τη διάρκεια της Κατοχής μετατοπίστηκε προς τα αριστερά και εκφράστηκε από τη διαμάχη ανάμεσα στις ΕΑΜικές και τις αντιΕΑΜικές δυνάμεις. 
 
Αυτός ο μετασχηματισμός δεν είχε συγκυριακό χαρακτήρα, καθώς ήταν αποτέλεσμα των ριζικών αλλαγών που συντελέστηκαν σε επίπεδο αντιλήψεων και νοοτροπιών. Με άλλα λόγια, η αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς στην κατοχική Αθήνα, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο των μετασχηματισμών που συντελέστηκαν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και των σημαντικών ανατροπών που υλοποιήθηκαν στη βάση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΕΑΜ

Το γεγονός που μετέβαλε την πολιτική συνείδηση και άρα την πολιτική συμπεριφορά των κατοίκων της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν η εμφάνιση των αντιστασιακών οργανώσεων και ιδιαίτερα του ΕΑΜ. Κάτω από τις σκληρές συνθήκες της στρατιωτικής κατοχής, η πολιτική έκφραση πέρασε από τα πολιτικά κόμματα στις αντιστασιακές οργανώσεις, λαμβάνοντας τη μορφή της αντιστασιακής δράσης. Ανάμεσα σε αυτές, το ΕΑΜ, λόγω του κινηματικού χαρακτήρα του και της τεχνογνωσίας των προπολεμικών κομμουνιστών στην οργάνωση της πολιτικής δράσης σε συνθήκες παρανομίας, μετατράπηκε στο μαζικότερο και δυναμικότερο κομμάτι της ελληνικής Αντίστασης.

Οι πρόσφυγες

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος στην πρωτεύουσα. Οι πρόσφυγες ήταν το πλέον πολυπληθές και παράλληλα συμπαγές κομμάτι των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στην Αθήνα. Εχοντας απολέσει σχεδόν το σύνολο των περιουσιών τους, δεν είχαν προλάβει, στα 18 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ν' ανασυγκροτηθούν οικονομικά. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν είχε ακόμη ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία, εξακολουθώντας να ζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά περιθωριοποιημένο. Οι πρόσφυγες αποτελούσαν συνεπώς ίσως το πιο ευάλωτο τμήμα τής σκληρά δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο λιμός

Οταν λίγους μήνες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη ξέσπασε ο εφιαλτικός κατοχικός λιμός, οι πρόσφυγες βρέθηκαν απόλυτα εκτεθειμένοι στις καταστροφικές του συνέπειες. Σε αντίθεση με τους παλαιούς κατοίκους της πόλης, η αδυναμία πώλησης ακίνητης περιουσίας και αναζήτησης τροφίμων στην επαρχία, στους τόπους καταγωγής τους, τους έστρεψε μαζικά στη μοναδική στρατηγική επιβίωσης που μπορούσαν να υλοποιήσουν: τη συμμετοχή στο ΕΑΜικό, κυρίως, αντιστασιακό κίνημα, που με τις συνεχείς και δυναμικές κινητοποιήσεις του διεκδικούσε την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος.
 
 Παράλληλα, οι τρόποι πολιτικής δράσης, που είχαν εισαγάγει οι κομμουνιστικές οργανώσεις στις προσφυγικές συνοικίες τη δεκαετία του 1930, απέκτησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής άλλο χαρακτήρα και περιεχόμενο. Η συλλογική δράση με στόχο την άμεση επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, από περιθωριακή πρακτική πολιτικής δράσης, στο Μεσοπόλεμο, μετατράπηκε σε κυρίαρχη μορφή, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι εκατοντάδες λαϊκές επιτροπές, οι επιτροπές διεκδίκησης συσσιτίων, διανομής ενδυμάτων, φαρμάκων, ειδών καθαριότητας, οι διαρκείς παραστάσεις σε υπουργεία και άλλες υπηρεσίες, κατέστησαν τη συλλογική δράση κεντρικό στοιχείο της Αντίστασης και παράλληλα αποτέλεσαν χώρους και τρόπους πολιτικών διεργασιών.

Τάγματα Ασφαλείας

Πέρα από τον αγώνα για την επιβίωση, ακόμη μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στη μαζική ένταξη των προσφύγων στο ΕΑΜ ήταν η στοχοποίηση των προσφυγικών συνοικιών από την τελευταία κυβέρνηση δωσιλόγων του Ιωάννη Ράλλη. Οι πρόσφυγες είδαν πίσω από τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας τη συμμαχία προσωπικοτήτων από τα δύο κύρια αντίπαλα προπολεμικά πολιτικά στρατόπεδα, όπως του σφόδρα αντιβασιλικού στρατηγού Θεοδώρου Παγκάλου, του βασιλόφρονα Ιωάννη Ράλλη και του βενιζελικού Στυλιανού Γονατά. Ετσι σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας, η συμμαχία προσωπικοτήτων του αστικού πολιτικού χώρου στη δημιουργία των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας καθιστούσε το ΕΑΜ ως τη μοναδική αξιόλογη πατριωτική επιλογή.

Τα μπλόκα

Οι φόβοι των προσφύγων για τη στοχοποίησή τους από την τριανδρία Παγκάλου-Ράλλη-Γονατά αποδείχτηκαν σωστοί και μάλιστα με τραγικό τρόπο: όλα τα μεγάλα μπλόκα που σχεδιάστηκαν από αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και της Χωροφυλακής και υλοποιήθηκαν από τα Ευζωνικά Τάγματα Ασφαλείας υπό την εποπτεία Γερμανών αξιωματικών, πραγματοποιήθηκαν σε προσφυγικές συνοικίες το καλοκαίρι του 1944: σε Νέα Ιωνία, Γούβα, Περιστέρι, Βύρωνα, Κατσιπόδι, Δουργούτη, Νέα Σμύρνη, Κοκκινιά και Καλλιθέα, σε διάστημα μόλις δύο μηνών θα συλληφθούν περίπου 10.500 και θα εκτελεστούν επί τόπου περίπου 430 άτομα.
Η πολιτισμική γεωγραφία των μπλόκων, η οποία καταδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι προσφυγικές συνοικίες βρίσκονταν στο επίκεντρο της αντιΕΑΜικής δράσης των Σωμάτων Ασφαλείας, ώθησε τους κατοίκους τους, είτε για λόγους προστασίας είτε για λόγους εκδίκησης, σε μαζική ένταξη στις ΕΑΜικές οργανώσεις.


* Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, οικονομολόγος, ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας. Εχει συγγράψει το βιβλίο «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2012. Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την εισήγησή του στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς, συντονισμός Βλ. Αγτζίδης) και είχε τίτλο «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα. Από τους βενιζελικούς του Μεσοπολέμου στη μεταπολεμική Αριστερά».

Ελευθεροτυπία

_________________
radical30
 
Επιστροφή στην κορυφή

Από τον Χάρρυ Κλυν...

... σήμερα

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013
Την παραίτηση Τζιτζικώστα ζητάει το ΠΑΣΟΚ...
Όμως, την παραίτηση Σαμαρά δεν τη ζητάει... και συνεργάζεται με τους Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες και σια, για να "σώσει την πατρίδα", και τα "υποβρύχια"!

Διαβάζουμε στο "press-gr": Την παραίτηση Τζιτζικώστα ζητάει το ΠΑΣΟΚ
Φυσικά λέξη για τον Σαμαρά και τηυν ακροδεξιά μνημονιακή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το νεοφιλελεύθερο μνημονιακό έκτρωμα του νέου ΠΑΣΟΚ:

- Tώρα που εκτός από τον Παππά της χρυσής αυγής έχουμε και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, γνωστό νεοφασίστα και τσεκουροφόρο σε φωτογραφίες με χιτλερική αφίσα... οι δικαστές θα κινηθούν ή απλώς είν αι δικαστές-υπάλληλοι του μνημονιακού καθεστώτος; Η ΝΔ; Αυτή είναι ήδη στο δρόμο του Δ' Ράιχ...

- "Xoυντικό σκουλίκι ο Βορίδης... γνήσιος απόγονος των δολοφόνων του Λαμπράκη, του Γκοτζαμάνη και των παρακρατικών της ΕΡΕ - Νέος Πάπας ο Σαμαράς!"... επισήμανε βουλευτής που δεν είναι σοσιαΛΗΣΤΗΣ,φοράει παντελόνια κι όχι ροζ στριγκάκια και διαθέτει όρχεις!

- To αυγό του φιδιού... Ο Βορίδης της συγκυβέρνησης... & υπουργός με ψήφους πασοκ παρακαλώ...

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ:
«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη – στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του. Ζητάμε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη»

GR: Το ελληνικό κανάλι

GR: Το ελληνικό κανάλι

Έρχονται 32 νέα μέτρα - NEWS247

Έρχονται 32 νέα μέτρα 

- NEWS247

Έρχονται 32 νέα μέτρα - NEWS247

Έρχονται 32 νέα μέτρα 

- NEWS247

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Όταν η μαλακία πλέκει κουρελού




 
Φοβερές ατάκες που έχουν ειπωθεί σε δικαστήρια U.S.A.

Τα ακόλουθα είναι από το βιβλίο ''Disorder in the American Courts'', και έχουν ειπωθεί από ανθρώπους σε δικαστήρια- έχουν καταγραφεί κατά λέξη από δικαστικούς ρεπόρτερ στην Αμερική, οι οποίοι μετά βίας παρέμεναν σοβαροί την ώρα που γίνονταν οι ερωταποκρίσεις.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας είπε ο άντρας σας εκείνο το πρωί;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ. Είπε "Πού βρίσκομαι, Κάθριν;"
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Και γιατί σας αναστάτωσε τόσο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το όνομά μου είναι Σούζαν!
____________________________________________
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Είστε σεξουαλικά ενεργή;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ¨ 'Οχι, απλώς μένω ξαπλωμένη.
_________________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ο μικρότερος γιος, ο εικοσάχρονος, τι ηλικίας είναι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι 20, όσο περίπου και το IQ σας.
__________________________________________
ΔΙΚ: Ήσουν παρών όταν πάρθηκε η φωτογραφία σου;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τώρα με δουλεύετε;
_________________________________________
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Ώστε η ημερομηνία της σύλληψης του παιδιού ήταν η 8η Αυγούστου ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Και τι κάνατε εκείνο τον καιρό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Έκανα σεξ.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και είχε τρία παιδιά, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πόσα ήταν αγόρια;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κανένα.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Υπήρχε κανένα κορίτσι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κύριε Δικαστά, νομίζω χρειάζομαι άλλον δικηγόρο. Μπορώ να πάρω άλλον;
___________________

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πώς τερματίστηκε ο πρώτος σας γάμος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Λόγω θανάτου.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και με τίνος τον θάνατο τερματίστηκε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Για μαντέψτε;

____________________________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Μπορείτε να περιγράψετε το άτομο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήταν μεσαίου αναστήματος και είχε γένεια.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Ήταν άντρας ή γυναίκα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αν δεν είχε έρθει κάποιο τσίρκο στην πόλη, μάλλον άντρας θα έλεγα.
_____________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, πόσες από τις νεκροψίες σας τις έχετε διενεργήσει σε νεκρούς ανθρώπους;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ : Όλες. Οι ζωντανοί, ξέρετε, αντιστέκονται πάρα πολύ.
___________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Θυμάστε την ώρα που εξετάσατε το σώμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Η αυτοψία άρχισε γύρω στις 8:30 πμ.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και ο κύριος Νέντον ήταν νεκρός εκείνη την ώρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αν όχι, σίγουρα ήταν μέχρι να τελειώσω.

__________________________________
Και τελος:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, πριν διενεργήσετε τη νεκροψία, ελέγξατε αν υπήρχε σφυγμός;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ελέγξατε την πίεση του αίματος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: 'Οχι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ελέγξατε την αναπνοή;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι..
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ώστε λοιπόν, είναι πιθανόν ο ασθενής να ήταν ζωντανός όταν αρχίσατε την νεκροψία;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: 'Οχι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πώς μπορείτε να είστε σίγουρος, γιατρέ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γιατί ο εγκέφαλός του βρισκόταν πάνω στο γραφείο μου σε μια γυάλα.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ¨ Α, μάλιστα. Όμως θα μπορούσε ο ασθενής, παρ' όλα αυτά, να είναι ακόμα ζωντανός;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι, είναι πιθανόν- θα μπορούσε να είναι ζωντανός και να ασκεί τη δικηγορία!!!!





Φοβερές ατάκες που έχουν ειπωθεί σε δικαστήρια U.S.A.

Τα ακόλουθα είναι από το βιβλίο 'Disorder in the American Courts', και έχουν ειπωθεί από ανθρώπους σε δικαστήρια- έχουν καταγραφεί κατά λέξη από δικαστικούς ρεπόρτερ στην Αμερική, οι οποίοι μετά βίας παρέμεναν σοβαροί την ώρα που γίνονταν οι ερωταποκρίσεις.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας είπε ο άντρας σας εκείνο το πρωί;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ. Είπε "Πού βρίσκομαι, Κάθριν;"
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Και γιατί σας αναστάτωσε τόσο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το όνομά μου είναι Σούζαν!
____________________________________________
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Είστε σεξουαλικά ενεργή;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ¨ 'Οχι, απλώς μένω ξαπλωμένη.
_________________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ο μικρότερος γιος, ο εικοσάχρονος, τι ηλικίας είναι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι 20, όσο περίπου και το IQ σας.
__________________________________________
ΔΙΚ: Ήσουν παρών όταν πάρθηκε η φωτογραφία σου;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τώρα με δουλεύετε;
_________________________________________
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Ώστε η ημερομηνία της σύλληψης του παιδιού ήταν η 8η Αυγούστου ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Και τι κάνατε εκείνο τον καιρό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Έκανα σεξ.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και είχε τρία παιδιά, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πόσα ήταν αγόρια;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κανένα.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Υπήρχε κανένα κορίτσι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κύριε Δικαστά, νομίζω χρειάζομαι άλλον δικηγόρο. Μπορώ να πάρω άλλον;
___________________

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πώς τερματίστηκε ο πρώτος σας γάμος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Λόγω θανάτου.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και με τίνος τον θάνατο τερματίστηκε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Για μαντέψτε;

____________________________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Μπορείτε να περιγράψετε το άτομο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήταν μεσαίου αναστήματος και είχε γένεια.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Ήταν άντρας ή γυναίκα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αν δεν είχε έρθει κάποιο τσίρκο στην πόλη, μάλλον άντρας θα έλεγα.
_____________________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, πόσες από τις νεκροψίες σας τις έχετε διενεργήσει σε νεκρούς ανθρώπους;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ : Όλες. Οι ζωντανοί, ξέρετε, αντιστέκονται πάρα πολύ.
___________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Θυμάστε την ώρα που εξετάσατε το σώμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Η αυτοψία άρχισε γύρω στις 8:30 πμ.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Και ο κύριος Νέντον ήταν νεκρός εκείνη την ώρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αν όχι, σίγουρα ήταν μέχρι να τελειώσω.

__________________________________
Και τελος:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, πριν διενεργήσετε τη νεκροψία, ελέγξατε αν υπήρχε σφυγμός;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ελέγξατε την πίεση του αίματος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: 'Οχι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ελέγξατε την αναπνοή;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι..
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ώστε λοιπόν, είναι πιθανόν ο ασθενής να ήταν ζωντανός όταν αρχίσατε την νεκροψία;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: 'Οχι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πώς μπορείτε να είστε σίγουρος, γιατρέ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γιατί ο εγκέφαλός του βρισκόταν πάνω στο γραφείο μου σε μια γυάλα.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ¨ Α, μάλιστα. Όμως θα μπορούσε ο ασθενής, παρ' όλα αυτά, να είναι ακόμα ζωντανός;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι, είναι πιθανόν- θα μπορούσε να είναι ζωντανός και να ασκεί τη δικηγορία!!!!