Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Δραματικές εξελίξεις που συμπαρασύρουν την Ελλάδα


26/8/13



Το ξεδόντιασμα των ενόπλων δυνάμεων, η εξαθλίωση των αξιωματικών, η κατάργηση των στρατιωτικών μονάδων, οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο. Οι πολιτικοί ταγοί «εφαρμόζουν συνταγή εθνικής καταστροφής», λέει σε αποκλειστική του συνέντευξη, ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος. 

 Ο έμπειρος Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής και ειδικός στα θέματα του ΝΑΤΟ, της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, αποκαλύπτει τα σενάρια που εξυφαίνονται και που προμηνύουν δραματικές εξελίξεις, τόσο από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος (Αλβανία) όσο και από την περιοχή της Μεσογείου, με εισροή στην χώρα μας επικίνδυνων λαθρομεταναστών που ως «κινούμενες βόμβες θα πνίξουν την Ελλάδα»!

Οι ανίκανοι πολιτικοί μας ταγοί ενυπνιάζονται, νομίζοντας ότι θα έρθει η ανάπτυξη τηρώντας τις εντολές της Μέρκελ. Ενώ οι Ισλαμιστές έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα του 2025 οι πολιτικοί μας ολετήρες κάνουν διπλωματία του καναπέ και του φραπέ! Ο κ. Δρούγος, επισημαίνει με νόημα: «Παραμένω πολύ ανήσυχος και ο Θεός να βάλει το χέρι του».


= Το μπαρούτι έχει ανάψει για τα καλά γύρω από την Πατρίδα μας. Στην Αίγυπτο φαίνεται ότι εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αιματοχυσία και ποιες συνέπειες σηματοδοτεί για την Ελλάδα;

 
Δρούγος: Περιφερειακά της χώρας μας η κατάσταση είναι εκρηκτική και θα χειροτερεύσει ακόμα πιο πολύ, εννοώ και από τα βόρεια σύνορά μας, αλλά και εντός της Μεσογείου. Αναμένω δραματικές εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, ενώ δεν αποκλείω μέσα στους προσεχείς μήνες και Ισραηλινή προληπτική ενέργεια κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η Αίγυπτος δεν είναι τυχαία χώρα στον Ισλαμικό και Αραβικό κόσμο, ενώ δύσκολα θα αποφευχθεί η εμφυλιοπολεμική τάση. Ο στρατός είναι δυνατός και με σημαίνοντα διαχρονικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποδείξει από το 1926 ότι έχει αντοχές και υλικό για αντίσταση.

Αναφορικά με την πατρίδα μας, προβληματίζομαι γιατί οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερη αστάθεια στην Ανατ. Μεσόγειο, κύματα μετακίνησης ανθρώπων, ασύμμετρες απειλές, ριζοσπαστικοποίηση τάσεων και συνειδήσεων κλπ. Πάντως πάμε για φθινόπωρο της οργής και η Αραβική Άνοιξη (την όποια ένθερμα υποστήριζα) στις διάφορες χώρες αντί για νερό, δυστυχώς θα βρέχει αίμα. 

 = Η σφαγή στη Συρία ως πού μπορεί να φτάσει; Το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ πάει προς τα πίσω; Τα σχέδιά τους για ανατροπή του Άσαντ δεν ευοδώνονται;

 


Δρούγος: Η χώρα έχει ήδη ντε φάκτο τριχοτομηθεί, με ένα μέρος περί τα δυτικά και κοντά στην Δαμασκό να ελέγχει ο Άσαντ, προς βόρεια αλλά και λίγο κοντά στα σύνορα με Ιορδανία να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και τα τζιχάντια/παρακλάδια της ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, και προς ΒΑ να ελέγχουν τα εδάφη οι Κούρδοι που είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στο όποιο σκηνικό διαμορφωθεί.. Μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο σε τρίτη χρονιά, τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει καμία πλευρά. Δεν αποκλείω εντάσεις με Ισραήλ, ενώ παρατηρώ τελευταία ότι οι Αμερικανοί έχουνε μειώσει την επιρροή της Τουρκίας και ενισχύσει την αντίστοιχη της Ιορδανίας.
 
Πάντως, οι Δυτικοί και οι Άραβες ετοιμάζουν σκηνικό πολέμου, και σε αυτό έχει οδηγήσει και η πρόσφατη χρήση κάποιας μορφής χημικών ουσιών από πλευράς καθεστώτος σε περιοχές της ανατολικής Δαμασκού, με πολλές απώλειες στον τοπικό πληθυσμό. Η κατάσταση στη Συρία θα χειροτερεύσει, ενώ δεν βλέπω κάποια οριακά βιώσιμη επιλογή για λύση. Δεν αποκλείω επίσης εμπλοκή συμμαχικών αεροσκαφών κατά της Δαμασκού ή και νέες αεροπορικές ενέργειες κατά βάσεων της χώρας από το Ισραήλ, ως και ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά της αστάθειας προς Λίβανο.

= Ορθόδοξοι ιεράρχες απάγονται και χριστιανοί αποκεφαλίζονται στη Συρία, ενώ χριστιανικοί ναοί κατακαίονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αίγυπτο. Ο χριστιανισμός διώκεται. Έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικό πόλεμο;

 Δρούγος: Δυστυχώς, η κατάσταση σε πολλά σημεία που ζούνε Χριστιανικοί πληθυσμοί είναι τραγική. Το βλέπουμε στην Αίγυπτο με τους Κόπτες, στη Νιγηρία με τα τζιχάντια της Μπόκο Χαράμ που καίνε χριστιανικές εκκλησίες, αλλά πιο πολύ στην Συρία, όπου έχουμε απαχθέντες ιεράρχες.

 
Τα ακραία Ισλαμικά στοιχεία έχουν ξεφύγει και όλοι αυτοί που κάποια στιγμή θα επιστρέψουν πίσω στην Ευρώπη από τους τζιχαντικούς πολέμους θα είναι κινούμενες βόμβες και θα οξύνουν πάρα πολύ τις εσωτερικές καταστάσεις. Συνεπώς, αν και επί του παρόντος δεν δείχνει ότι είναι θρησκευτικός πόλεμος, δυστυχώς είναι πάρα πολύ πιθανό να αγγίξουμε και φθάσουμε στα χειρότερα, με απρόβλεπτες συνέπειες, γιατί στην πατρίδα μας υπάρχουν «νησίδες» τις οποίες πολύπλευρα και αποσταθεροποιητικά μπορούν οι εξτρεμιστικοί κύκλοι να εκμεταλλευτούν.

«Υπάρχουν εκατοντάδες κρύπτες όπλων μέσα σε Ελληνικό έδαφος από τους Αλβανούς»


= Η πολιτική μας ηγεσία βλέπουμε να αντιμετωπίζει με νωθρότητα όλα όσα διαδραματίζονται σε βάρος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Προ ημερών είχαμε το βίαιο κλείσιμο Ορθόδοξου ναού στην Αλβανία, το πέταγμα με κλωτσιές των κληρικών από αυτόν και την αφαίρεση από τον ναό όλων των ιερών σκευών του! Πρωτοφανή πράγματα από την αλβανική ηγεσία, με παράλληλα μειωμένα αντανακλαστικά από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης!

 Δρούγος: Οι αθλιότητες των Αλβανών στο ναό της Πρεμετής είναι προεόρτια κρίσης που θα έχουμε με την γειτονική χώρα. Η περίπτωση των όποιων απειλών από τα Τίρανα είναι καθαρά ασύμμετρης μορφής. Και επί νέου πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν βλέπω βελτιώσεις, ενώ τα θέματα των μεταναστών, του οργανωμένου εγκλήματος ως και διασυνοριακά θα κυριαρχούν. Έχουμε κάνει τεράστια λάθη. Δεχθήκαμε τους Αλβανούς στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία έστω υποσημείωση.
 
Η ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται επί χρόνια από νωθρότητα, αναιμικές αντιδράσεις και έλλειψη θάρρους. Έχουμε φοβικά σύνδρομα, αλλά δεν εξηγούμε και τα θέματα επαρκώς στους φίλους και συμμάχους. Σε όλα τα θέματα, αλλά κυρίως σε εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη και άμυνα, δεν έχουμε πολιτικά πρόσωπα με διεθνές κύρος. Στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαμε προσφύγει στον διαθρησκευτικό διάλογο, στην ΕΕ, στον ΟΑΣΕ, ενώ πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους γείτονές μας ότι δεν θα δούνε πέρασμα στην ΕΕ, αν δεν σταματήσουν τις προκλήσεις και τρισάθλιες ενέργειες.
 
Δυστυχώς, είμαστε χώρα με μειωμένη εθνική κυριαρχία και δεν έχουμε πολιτικούς με όραμα. Επί χρόνια η χώρα διοικείται από κάτω του μετρίου πολιτικούς και δεν μπορούν να χειριστούν τέτοια ζητήματα. Επίσης κάποια στιγμή χρησιμοποιώντας μεθόδους (δεν επιθυμώ τώρα να εκθέσω δημόσια) θα πρέπει να δώσουμε διευρυμένες εγγυήσεις ασφαλείας στην μειονότητά μας στην περιοχή, ενώ συχνά-πυκνά να κάνουμε και επίδειξη δύναμης. Παράλληλα να ενδυναμώσουμε την 8η μεραρχία/ταξιαρχία Πεζικού στα Γιάννενα με ικανά στελέχη και σύγχρονο ποιοτικό υλικό… για την αναβαθμισμένη κάλυψη της μεθοριακής ζώνης. 

 = Επειδή αναφερόμαστε στην Αλβανία. τι κίνδυνο και απειλή συνιστά για την χώρα μας η Αλβανία υπό τη νέα ηγεσία της; 


Δρούγος: Από την διαφυγή του δραπέτη-δολοφόνου ΙΛΙΡ ΚΟΥΠΑ, διεφάνη ότι πάσχουμε παντού. Οι Αλβανοί δραπέτες σχεδόν επί 4 μήνες είχαν κάνει «σουβλάκι» 13 νομούς της χώρας! Τεράστια τα λάθη των διωκτικών αρχών και έχω γράψει για αυτά τελευταία. Οι κίνδυνοι και απειλές από Αλβανία είναι ασύμμετρες, μη-συμβατικές και σχετίζονται με εγκληματικά στοιχεία, εκφράσεις του ακραίου Αλβανικού εθνικισμού περί ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, αρνητικές κινήσεις σε βάρος των εναπομεινάντων Ελλήνων εκεί, καθώς και με τις θρασύτατες κινήσεις και αξιώσεις των Αλβανοτσάμηδων. Πίσω από τα γεγονότα της Πρεμετής ήσαν Τσάμηδες.
 
Παράλληλα, πρέπει να ασχοληθούμε πολύ με την εσωτερική μας ασφάλεια. Υπάρχουν εκατοντάδες κρύπτες όπλων μέσα σε Ελληνικό έδαφος, ενώ στελέχη του παρανόμου απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς, συνεργάζονται με Τετοβάρους της FYROM και Κοσοβάρους σε χαμηλής έντασης πόλεμο. Ήταν τραγικό λάθος που οι άσχετοι κυβερνώντες διέλυσαν την χωροφυλακή, ενώ είναι λάθος και η αναδιοργάνωση που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι τελείως σε λάθος κατεύθυνση το ΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ και έχω γράψει για αυτό και στεναχωρήσει αρκετούς φίλους στρατιωτικούς..
 
Δεν έχουνε καταλάβει τι πόλεμοι και εντάσεις υβριδικού χαρακτήρα έρχονται. Και αυτές θα βιώσουμε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Δυστυχώς, τοποθετούν άσχετους αξιωματικούς σε κρίσιμες θέσεις, και είναι λογικό να πάθουμε σύντομα ζημιές… και δεν διαβάζουν-αναλύουν σύγχρονες διεθνείς επιχειρήσεις…. χρειάζονται φροντιστήρια…

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ=ΜΑΔΡΙΤΗ-2;

= Η Τουρκία μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, δρα σε βάρος της Ελλάδος. Πληροφορούμαστε ότι πρωταγωνιστεί στη γενοκτονία των χριστιανών στη Συρία με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγάλο ισλαμικό τόξο που θα …καταπιεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε; Κοιμόμαστε;

Δρούγος: Ασφαλώς κοιμόμαστε. Στον τομέα των πληροφοριών είμαστε σε μεσαίωνα, συγκριτικά με το τι συμβαίνει. Το επίπεδό μας είναι υπερβολικά χαμηλό. Όταν μιλώ με αξιωματικούς των ΕΔ, και της ΕΛΑΣ για τέτοια ζητήματα, καταλαβαίνω ότι είναι εκτός πραγματικότητας, γι’ αυτό και ανησυχώ πάρα πολύ για τα επερχόμενα. Πάρε τις δηλώσεις των διαφόρων Τούρκων πολιτικών για την Θράκη. Πάρε τις απειλές για τρίτο Αττίλα (αν και ήδη είμαστε υπό ομηρία και τρίτο Αττίλα). Η Τουρκία παρά τα προβλήματά της (Κουρδικό-μεγαλοϊδεατικές τάσεις Ερντογάν κλπ) έχει διεισδύσει πολύ στα Βαλκάνια, ακόμα και στο Σαντζάκι της Σερβίας. Έχει στρατιωτική συνεργασία αρκετά προωθημένη με Αλβανία και Σκόπια, ενώ έχει ενδυναμώσει την παρουσία της σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ίδιο κάνουνε οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί στην ευρύτερη περιοχή μας.
 
Η χώρα χρειάζεται μια άλλη εξωτερική διεκδικητική πολιτική, ένα άλλο στρατιωτικό-αποτρεπτικό σχήμα, και τέλος πάντων μια άλλη κυβέρνηση…. Η παρούσα κατάσταση είναι συνταγή για καταστροφή, το λέω επί 4 χρόνια και ο Θεός να βάλει το χέρι του… ας μην μπω σε λεπτομέρειες για προφανείς λόγους….

=Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει απόλυτο ενδοτισμό απέναντι στην Τουρκία. Συμφώνησε μάλιστα με την γείτονα να στείλει εξειδικευμένο προσωπικό της στη χώρα μας, για να οργανώσει την επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου»! Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται αυτό που λέει η Τουρκία, ότι στην Ελλάδα δρα τρομοκρατική οργάνωση σε βάρος της Τουρκίας;

Δρούγος: Η Άγκυρα εκλαμβάνει τον Ελληνισμό ως ενιαίο από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι την εσχατιά της Κύπρου που δεν είναι υπό κατοχή. Είμαστε υποχωρητικοί, με έντονα ψυχοφοβικά συμπλέγματα και με διπλωματία που στερείται του βασικού εθνικού σχεδιασμού. Στην πατρίδα μας δεν έχει γραφεί ένα βιβλίο για την Ελλάδα του 2025. Ποτέ! Οι διάφορες εκδόσεις της Λευκής Βίβλου για την άμυνα είναι ερασιτεχνικές και για τα απορρίμματα. Συνεχείς επαναλήψεις και κάκιστες αντιγραφές. Δεν είμαστε σοβαροί και δεν μας εκλαμβάνουν οι ξένοι σοβαρά. Γίνονται επαφές όχι για την ουσία των θεμάτων αλλά για δημόσιες σχέσεις των κυβερνώντων.

Στο θέμα της τρομοκρατίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει εμπλοκή μας, και ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και τις 14 διεθνείς συμβάσεις κατά της τρομοκρατίας. Άλλοι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως βραχίονα εξωτερικής πολιτικής και πιέσεων. Και επειδή ορισμένες μυστικές υπηρεσίες γειτονικών χωρών μας είναι δαιμόνιες, είναι καλό να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί. Δεν βλάπτει. Είμαι υπέρ των στρατιωτικών επαφών με όλες τις χώρες. Άλλα με αμοιβαία συμφέροντα. Όχι σε βάρος της χώρας μας και για τα μάτια του κόσμου…

= Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου ο οποίος σε συνάντησή του με τον ομόλογό του Νταβούτογλου, έκανε λόγο για "αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων Ελλάδας και Τουρκίας". Μίλησε δηλαδή για συρρίκνωση των εδαφών μας; Τι εννοούσε;

Δρούγος: Σε μία χρονική περίοδο που η Τουρκία έχει άπειρα προβλήματα, όπως στην Συρία, το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κάιρο, την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για την στάση της σε πολλά ζητήματα του Ισλαμικού κόσμου, το Κουρδικό, τις σχέσεις με το βόρειο Ιράκ και το Ιράν κλπ, δεν έπρεπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί στην Τουρκία. Δεν τους δίνεις κύρος την ώρα που έχουνε προβλήματα από το Γκεζί πάρκ μέχρι το Κάιρο και την Τεχεράνη… Όσοι εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο ταξίδι έκαναν λάθος εκτιμήσεις.
Αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν, υπάρχει ομίχλη, και εκτιμώ ότι ίσως ο επόμενος ΥΠΕΞ μίας άλλης κυβέρνησης πολύ σύντομα ή κάποιος διπλωμάτης προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Εύχομαι να μην είναι μία Μαδρίτη-2 (όπως επί Σημίτη) Χρειάζεται μία άλλη πολιτική και πιο στενές σχέσεις με πολλές χώρες, όπως με το Ιράν, την Αρμενία, την Ουκρανία, την Σερβία, την Κροατία, τους Κούρδους. Αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι τελευταίες στερείται φαντασίας, επιλογών και κινήσεων.. …

=Πριν από λίγο διάστημα η Τουρκία αντιμετώπισε το φράγμα του εμφυλίου. Η πλατεία Ταξίμ έμοιαζε με πλατεία Ταχρίρ. Τελικά ο Ερντογάν φαίνεται ότι απέφυγε το σκόπελο. Είναι όμως έτσι ή και η Τουρκία είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει;

Δρούγος: Προς το παρόν ναι. Δεν μπορώ να πω ότι η Τουρκία έχει πιάσει τους σφυγμούς της Αιγύπτου. Υπάρχει δρόμος. Από το Κάιρο, η Άγκυρα σίγουρα διδάσκεται. Ο Μόρσι βιαζόταν και έχασε από τα πρώτα βήματά του το τρένο, όμως ο Ερντογάν έχει …ξεφύγει σε δηλώσεις. Έχασε ένα σύμμαχο, αποδυναμώθηκε η σχέση του με το Κατάρ, ενώ παραπαίει σε κάποια ζητήματα. Εκτιμώ ότι αν αύριο γίνουνε εκλογές στην Τουρκία πιθανότατα να υπερισχύσει, αλλά με μειωμένα ποσοστά. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα γεωοικονομικά και στρατιωτικο-πολιτικά αδιέξοδα. Είμαι περίεργος να δω τους προσεχείς μήνες, αν το στρατιωτικό δυναμικό της αντιδράσει, γιατί και οι Τούρκοι στρατηγοί σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται από τις ΗΠΑ. Και ο στρατηγός Αλ Σίσι αν διαβάσει κάποιος την διατριβή του ως συνταγματάρχης στο Καρλάιλ της Πενσυλβάνια (84 σελίδες) θα διαπιστώσει ότι είναι κλώνος του Μουμπάρακ. Άρα, ποτέ δεν ξέρεις. Η πολιτική Νταβούτογλου σε ορισμένα ζητήματα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πάντως, επειδή είναι μεγάλη χώρα και έχει αντανακλαστικά, ας την παρακολουθήσουμε στα θέματα τα πυρηνικά, στις σχέσεις της με κράτη της Άπω Ανατολής, στην βαθιά διείσδυσή της στην Αφρική, στις σχέσεις της με την Βραζιλία, αλλά και στο τι θα βγει από τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία.

= Μια και αναφερθήκαμε στους ισλαμιστές. Η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών, δηλαδή ισλαμιστών στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι αυτοί μπορεί να αυξηθούν λόγω της εμφύλιας αιματοχυσίας στην Αίγυπτο, τι κινδύνους συνεπάγεται για την χώρα μας κύριε Δρούγο;

Δρούγος: Το πολιτικό Ισλάμ είναι σε έξαρση από το Πακιστάν μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στην Αφρική. Ήδη η κατάσταση στην χώρα μας είναι πολλή δύσκολη και η πιο επικίνδυνη για εμάς ασύμμετρη απειλή είναι η εκρηκτική λαθρομετανάστευση που κρύβει ανεξέλεγκτους κινδύνους. Το γεγονός ότι η κατάσταση σε Κουρδικές περιοχές, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο, και Πακιστανο-αφγανικά σύνορα είναι ιδιαίτερα προβληματική δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας. Σκεφθείτε ένα σενάριο, με την χώρα μας λόγω των αθλίων και απαράδεκτων μνημονίων να είναι σε χάος και αυτοί οι ύπουλοι πεμπτοφαλαγγικοί κύκλοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Δεν θέλει συζήτηση πώς θα δράσουν… και σε τέτοια θέματα έχουμε οριακότατες εμπειρίες για να τα χειριστούμε……

= Η κυβέρνηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, προχωρά στη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Προς το παρόν, η δημοπράτηση του έργου αποφεύχθηκε λόγω της αντίδρασης των πολιτών. Ωστόσο, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Τι θα σημάνει για την πρωτεύουσα η δημιουργία τεμένους;

Δρούγος: Σε άλλες χρονικές περιόδους δεν θα ανησυχούσα. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και επικίνδυνα. Σε όλες τις θρησκείες έχω πάντα σεβασμό, αλλά όταν βλέπω αυτά που περνάνε οι Χριστιανοί σε Μέση Ανατολή και Αφρική, προβληματίζομαι. Κάθε εβδομάδα λαμβάνω από συγκεκριμένη πηγή ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το πού δέχτηκαν επιθέσεις οι Χριστιανοί και βλέπω ότι αυξάνονται και οι βίαιες ενέργειες αλλά και οι χώρες. Επειδή διάφοροι ακραίοι Ισλαμικοί κύκλοι έχουνε μια άλλη ατζέντα για τα Βαλκάνια του 2025-2030 είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε αναλύσεις των σχεδίων των άλλων.

= Η κυβέρνηση εξαθλιώνει με μισθούς πείνας τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και κλείνει στρατιωτικές μονάδες. Η Ελλάδα κύριε Δρούγο μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συνόρων της και την εδαφική της ακεραιότητα κάτω από τέτοιες συνθήκες; Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε απέναντι στους Τούρκους;

Δρούγος: Τα στελέχη των ΕΔ υποφέρουν όπως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας από τα μνημόνια της εθνικής ντροπής. Δηλαδή τις εκδικητικές ενέργειες των κομπλεξικών Βερολινέζικων κύκλων της τοκογλυφίας και του δόγματος του σοκ. Η κατάσταση είναι πέραν ορίων αποδοχής και θα έχουμε και στο εσωτερικό πολύ σύντομα σοβαρές εξελίξεις. Έχω ταχθεί εδώ και πολλούς μήνες υπέρ των εκλογών για να αποφασίσει ο αφέντης λαός για όλα. Ο μόνος που δικαιούται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις για το μέλλον του. Τα ποσοστά της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι αναντίστοιχα με τα ποσοστά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εκλογικό σώμα. Είναι ζήτημα αν τα δυο κυβερνητικά κόμματα πιάνουνε το 20% και όμως μας κυβερνούν! Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ είναι οι δύο νέοι ισχυροί πόλοι.


= Η προταθείσα αναδιοργάνωση των ΕΔ είναι οριακή, βιαστική, επιφανειακή , ερασιτεχνική και κακά μελετημένη. Πολλές από τις επιμέρους ενέργειες είναι προς λαθεμένη κατεύθυνση. Έχω εκτενώς γράψει για αυτές. Στην πατρίδα μας επί 16 ολόκληρα χρόνια θέτω το ερώτημα, «τι στρατό θέλουμε;». Και κανένας δεν έχει απαντήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο. Και ανησυχώ για όλα τα μέτωπα. Τα στελέχη έχουνε οικονομικά και κοινωνικο-οικογενειακά προβλήματα (βάλε και τα χαστούκια στο ηθικό), τα οποία επιδεικτικά αγνοεί ή δεν θέλει να τα αποδεχθεί η ηγεσία, αλλά θα τα νιώσει στο πετσί της με την αποστρατεία τους. Παραμένω πολύ ανήσυχος, τίποτα παραπάνω. Αλλά για τα χάλια στις ΕΔ ευθύνονται οι πολιτικοί ως και οι στρατιωτικές ηγεσίες που δεν τους παραθέτουν την σκληρή πραγματικότητα. Σε ποια σοβαρή χώρα μέσα σε 20 μήνες έχουνε αλλάξει 6 υπουργοί άμυνας;

Πέρσι τέτοιο καιρό σε συνέντευξή σας στην «Ελεύθερη Ώρα» μας λέγατε: «Περιμένω δραματικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους 8 μήνες». Οι μήνες μπορεί να έγιναν 12, ωστόσο νομίζω πως ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων για την Πατρίδα μας. Δώστε μας τις προβλέψεις κι εκτιμήσεις σας για το επόμενο διάστημα.

Δρούγος: Πολύ σωστά το λέτε ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Θυμάμαι είχα κάνει λόγο για δραματικές εξελίξεις σε Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ, που τις βλέπουμε…14 μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών έχουνε πέσει έξω στο θέμα της Συρίας και δεν ανέμεναν την αντοχή του καθεστώτος. Και όμως, έστω και αν έχει χάσει εδάφη, αντέχει. Σε γενικές γραμμές αναμένω τα κάτωθι:

* Σφοδρότητα στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, με πιθανές τάσεις επέκτασης προς Λίβανο και Ιράκ. Δεν θα απέκλεια μορφή Δυτικο-αραβικής επέμβασης. Αποκλείω όμως την εισβολή. Πολλά θα κριθούν από τις χημικές επιθέσεις.


* Περαιτέρω χειροτέρευση της κατάστασης στην Αίγυπτο. Η χώρα θα κινείται μεταξύ του στρατιωτικού πραξικοπήματος και του εμφυλίου πολέμου.

* Οι Ισραηλινοί δεν αποκλείεται μέσα στην ομίχλη της Μέσης Ανατολής να επιτεθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτός αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να τους αποτρέπουν. Αν γίνει κάτι τέτοιο-που από το 2007 το έχω θίξει-τότε ενδέχεται να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης.

* Η Τουρκία θ’ αντιμετωπίσει και άλλες δύσκολες εσωτερικές καταστάσεις, ενώ ο Αλβανικός εξτρεμισμός θα ενδυναμώνεται.

* Αναλόγως των εξελίξεων θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ την κατάσταση στην Θράκη.


* Αν συνεχιστούν τα πράγματα όπως είναι τώρα, η πλατιά λαϊκή αντίδραση θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και τα προβλήματα θα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική με άλλους πολιτικούς και οι παρόντες για το χρονοντούλαπο των πολύ άσχημων σελίδων της ιστορίας μας. Δεν βλέπω έξοδο από την βαθιά και πρωτοφανή κρίση. Εμμένω στην άμεση προσφυγή στις κάλπες για να απαντήσει ο λαός τι θέλει. Πάντως, σε Ελλάδα και εξωτερικό η κατάσταση θα είναι εκρηκτική και με πολλά προβλήματα.

Θέλω να προσθέσω το εξής: μέσα στις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσω σενάρια αποσταθεροποιήσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο, και εκτιμώ ότι θα έχουνε ενδιαφέρον. 



Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Η σφαλιάρα



ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Η σφαλιάρα…

Στο κουπέ ενός τρένου κάθονται από τη μια μεριά ένας Έλληνας και ένας Γερμανός, και από την άλλη μια γριά 80 χρονών και μια εικοσάχρονη γκομενάρα με ένα super mini, πολύ προκλητική, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλον.

Όλη την ώρα o Έλληνας και ο Γερμανός έτρωγαν τη κοπέλα με τα μάτια τους, αλλά δεν τολμούσαν να κάνουν κάτι λόγω της γριάς.

Σε κάποια στιγμή το τρένο μπαίνει σε ένα τούνελ και τότε μέσα στο βαθύ σκοτάδι: SPLATSSS!!!!! ακούγεται o ήχος μιας σφαλιάρας…

Σκέφτεται o Έλληνας: "Ο άτιμος o Γερμανός βρήκε την ευκαιρία, τώρα με το σκοτάδι, έβαλε χέρι στη μικρή και αυτή του έριξε σφαλιάρα !!!"

Σκέφτεται ο Γερμανός: "Ο κωλο-Έλληνας έβαλε χέρι στη μικρή ...κι έφαγα ΕΓΩ τη σφαλιάρα!!!"

Σκέφτεται η γκόμενα: "Κάποιος από αυτούς τους δύο μαλάκες πήγε να μου βάλει χέρι, το έβαλε κατά λάθος στην ΓΡΙΑ και η γριά του έριξε σφαλιάρα !!!"

Σκέφτεται και η γριά: "Κουφάλα Γερμανέ ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ!!!

--------------------------------

Αφιερωμένο στους Αντώνη Σαμαρά και τα τσογλάνια του, που παριστάνουν τους κυβερνήτες της φουκαριάρας κωλόγριας Ελλαδίτσας....

@Radical30

Novos - 9hoho.com, Funny,Funny,Funny!!

Novos - 9hoho.com, Funny,Funny,Funny!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΗΣ#6270

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΗΣ#6270

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-13

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-13

l1.jpg (JPEG Image, 675 × 982 pixels) - Scaled (47%)

 Αποκόμματα Γρηγόρη Λαμπράκη


l1.jpg (JPEG Image, 675 × 982 pixels) - Scaled (47%)

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση  radical30 στό Σαβ Apr 14, 2012 12:12 am
Γράφει η Ευαγγελία Τσικρίκα


«Συγχαρητήρια τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλλαν με συνέπεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δικαίωσαν έτσι το πλούσιο έργο, το οποίο τα 5 τελευταία χρόνια έχουμε παράξει, ένα έργο βέλτιστο, νόμιμο, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον…».

Αυτό δήλωνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις 14 Ιανουαρίου του 2005, ημέρα που η Εξεταστική που είχε συσταθεί για τα εξοπλιστικά, εξέδιδε το πόρισμά της και αποφαινόταν πως υπάρχουν μεν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τέτοιες ώστε να στηθεί, για τον «Ωραίο Μπρούμελ» του κινήματος, Ειδικό Δικαστήριο. Αυτή βασικά ήταν η θέση της πλειοψηφίας, γιατί το πόρισμα της Χαριλάου Τρικούπη (τότε) ήταν ακόμη ηπιότερο!

Είδα και ξαναείδα τη δήλωση του Άκη σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά… Και τα όσα είπε αλλά και τη σημειολογία που εξέπεμπε η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του.

Ο άλλοτε κραταιός πολιτικός “επιτελάρχης” του ελληνικού Πενταγώνου, ο πιο λαοφιλής υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την ημέρα έδειχνε, ναι, ικανοποιημένος, αλλά έχανε και τα λόγια του, τον ειρμό του! Απέφευγε να κοιτάξει στα μάτια τον τηλεοπτικό φακό, όπως ο άνθρωπος που κρύβει σκοτεινά μυστικά και προσπερνά το βλέμμα σου για να μη φανούν τα φαντάσματα που είναι φωλιασμένα μέσα του. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή την απλανή ενατένιση στο άπειρο, κατάφερε να εκπέμψει δύο μηνύματα.

Το ένα από αυτά επιχειρεί να το επικοινωνήσει και σήμερα...
Ποιο είναι αυτό; Ότι στο στόχαστρο δεν βρέθηκε ο ίδιος, αλλά συνολικά το ΠΑΣΟΚ! Προσπάθησε, και προσπαθεί να επικοινωνήσει, πως ο χειρισμός του στο θέμα των εξοπλιστικών ήταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ελήφθη από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. και επικυρώθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο της εποχής… Έτσι, με αυτό τον τρόπο, βάζει στο κάδρο των ευθυνών συνολικά την κυβέρνηση Σημίτη και τους συντρόφους του υπουργούς.

Όμως, η πραγματικότητα αποτυπώνει ότι στο εδώλιο για να απολογηθεί για για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των TORM1, βρίσκεται ο ίδιος και μόνον… Ότι το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία -που τελεσφόρησε μόλις το 2008, τρία χρόνια δηλαδή μετά το πέρας της Εξεταστικής, με το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης να προβάλει ισχυρά εμπόδια- έφερε στο φως ευρήματα που δείχνουν πως η ρωσική “DRUMILAN” φρόντισε να καταλήξει στον Άκη «μαύρο χρήμα», ύψους περίπου 25 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο σημείο που με «τσίγκλησε», ήταν αυτό που ευχαριστούσε από βάθος καρδίας τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη τους στην Εξεταστική!

Ναι, βέβαια. Είναι κανόνας ένα κόμμα να προσπαθεί να «βγάλει λάδι» σύντροφό του, όχι για… ανθρωπιστικούς, αλλά για μικροπολιτικούς λόγους! Αλλά και πάλι, το ύφος του κ. Τσοχατζόπουλου ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, με έπεισε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμηθώ…

Ομολογώ δεν ήταν εύκολο, έχουν περάσει και 10 χρόνια από την ημέρα που συστάθηκε η Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, για να αρχίσει να ξετυλίγεται δικαστικά το κουβάρι της... "μίζας", αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα πρακτικά της εποχής!
Γιατί είναι άλλο να θυμάσαι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος «μπέρδεψε» με τηλεφωνικούς αριθμούς παρακαλώ (!), τους λογαριασμούς της “DRUMILAN” -μέσω (και) της οποίας γίνονταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα και με το σημερινό κατηγορητήριο- κι άλλο να ξαναδιαβάζεις λέξη-λέξη τη γραμμή υπεράσπισης βασικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή και να βλέπεις βήμα-βήμα πώς άπλωσαν πάνω του πέπλο προστασίας.

Διάλεξα ένα μικρό απόσπασμα, που νομίζω αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα, από τα πρακτικά της Εξεταστικής, αρχές Γενάρη του 2005.


ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Ν.Δ).: Αυτές οι εταιρείες είναι κάτοχοι λογαριασμού, εφάνη στην αποδεικτική διαδικασία...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ( ΠΑΣΟΚ): Και ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμιγμένο και θα το δείξει αυτό το μέλλον.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί βιάζεστε; Σας αναφέρω από την Εξεταστική Επιτροπή, κύριε Λοβέρδο, μια λεπτομέρεια πολλά σημαίνουσα: Όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο αριθμός έσπευσε ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας, άλλωστε- να πει, για να απαξιώσει το θέμα, ότι αυτό μοιάζει με αριθμό τηλεφώνου.
Ε, δεν είναι αριθμός τηλεφώνου. Είναι λογαριασμός της "DRUMILAN"...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ...ο οποίος ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, όπως παραδείγματος χάρη...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ...Είναι ύψους 21 εκατ. δολαρίων. Φθήνιες!
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιούς αφορούν αυτά, κ. Πολύδωρα; Πάλι υπόνοιες;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ρε, πού πήγαν τα λεφτά, αυτό είναι το ερώτημα και άσε τις σοφιστείες!
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;


Αθάνατο πολιτικό σύστημα!
Σήμερα αποφαίνονται πως «ο Άκης είναι ντροπή»!
Βολικό!

Βλέπετε, ο Άκης σήμερα είναι πολιτικά «νεκρός», ο Βαγγέλης-πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας -ένας «πρώην» του ΠΑΣΟΚ -πρόεδρος δικού του κόμματος, και φυσικά δεν είναι οι μόνοι που τον βάζουν σε πολιτική «καραντίνα»!

Πάω στοίχημα πως κανείς δεν πήρε το μάθημα, το σκοτεινό πρόσωπο της πολιτικής δεν έβαλε ποτέ ούτε ένα στρώμα… make up, για να δείξει έστω και λίγο πιο διαυγές, λιγότερο ανήθικο, πιο φωτεινό, λιγότερο άρρωστο!

Μία ιστορική ευκαιρία έχει το πολιτικό σύστημα για να κάνει την αυτοκάθαρσή του: Να σταματήσει να καλύπτεται πίσω από τον νόμο της ατιμωρησίας, τον κατάπτυστο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση -που θα ξεκινήσει από τη Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές- ομόφωνα να ψηφίσει υπέρ της κατάργησής του! Να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων και, πλέον, οι πολιτικοί να λογοδοτούν ενώπιον του φυσικού δικαστή, όπως ο κάθε απλός πολίτης.
Θα τολμήσουν, άραγε;

Αυτό το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος αποτέλεσε και τη βάση ώστε η νομική ομάδα του Άκη Τσοχατζόπουλου να υποστηρίξει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο και, άρα, ο πελάτης τους είναι αθώος!
Όμως, από το 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών -το οποίο εκδόθηκε όταν αντίστοιχο θέμα είχε θέσει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης- η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως ακόμη κι αν εξαλειφθεί το αξιόποινο της δωροδοκίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι έγκλημα διαρκές και δεν παραγράφεται!

Ο πρώην "Ωραίος Μπρούμελ" του ΠΑΣΟΚ, εμβληματική μορφή της Μεταπολίτευσης και παραλίγο πρωθυπουργός -ας μην το ξεχνάμε- έπαιξε όλα τα χαρτιά του κι έχασε!
Τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών, έχει χάσει οριστικά!


Η Ευαγγελία Τσικρίκα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια στην τηλεόραση του “Alpha”

protagon.gr

Κωστας Βάρναλης


Κώστας Βάρναλης: Γράμμα από τις ακτές της Γαλλίας.

 

 Μια και το καλοκαίρι ακόμα συνεχίζεται, στο σημερινό κυριακάτικο λογοτεχνικό μας θέμα, θα παρουσιάσω ένα αθησαύριστο ταξιδιωτικό χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη, σταλμένο από τις ακτές της Βρετάνης. Δημοσιεύτηκε πριν από 87 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1926, στην εφημερίδα “Πρόοδος”, με την οποία συνεργάστηκε ο Βάρναλης από την αρχή της έκδοσής της και για τρεις περίπου μήνες. Ο Βάρναλης πήγε ως απεσταλμένος της Προόδου στο Παρίσι, και αν μετράω σωστά, αυτή πρέπει να ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στη Γαλλία, ύστερα από τις δύο μακρόχρονες περιόδους διαμονής του με υποτροφία (1918-20 και 1923-24) και μια σύντομη επίσκεψη το καλοκαίρι του 1925.

Άλλο ένα χρονογράφημα της σειράς αυτής, είχα παρουσιάσει στις αρχές του καλοκαιριού. Όλη τη σειρά των χρονογραφημάτων της περιόδου αυτής, ευελπιστώ να την παρουσιάσω προσεχώς σε βιβλίο.


Του Νίκου Σαραντάκου

 

Ο Βάρναλης αγάπησε πολύ το Παρίσι, που ήταν τότε η παγκόσμια πρωτεύουσα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, και αργότερα έλεγε σε συνεντεύξεις ότι μόνο στη Γαλλία πέρασε ευτυχισμένα χρόνια. Άλλωστε εκεί έγραψε ή σχεδίασε τα πιο σημαντικά του έργα. Η παραμονή στο Παρίσι ήταν και περίοδος έντονης μελέτης, όπως δείχνουν και τα σημειωματάρια που απόκεινται στο αρχείο του, μελέτης που οδήγησε και στη στροφή του Βάρναλη προς τον μαρξισμό και την αριστερά.


Το καλοκαίρι του 1926 ο Βάρναλης είναι απολυμένος πια (από την αρχή του χρόνου) από τη δημόσια εκπαίδευση ύστερα από την υπόθεση των “Μαρασλειακών”, ενώ έχει απορριφθεί η αίτησή του να του χορηγηθεί σύνταξη έναντι της σχεδόν εικοσαετούς προϋπηρεσίας του στην εκπαίδευση: είναι λοιπόν αναγκασμένος να βιοποριστεί από την πένα του.


Καθώς το ιδιότυπο δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου ασκούσε όχι ασφυκτικό αλλά ασφαλώς οχληρό έλεγχο στα πνευματικά πράγματα, ο Βάρναλης θα καλοδέχτηκε την ευκαιρία για διακοπές στην αγαπημένη του Γαλλία, πληρωμένες εν μέρει από την εφημερίδα. Δεν ανέλαβε ανταποκριτής, όπως από λάθος έγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου, διότι η εφημερίδα είχε ήδη ανταποκριτές εγκατεστημένους στο Παρίσι (μεταξύ άλλων τον φίλο του Βάρναλη, τον Μυτιληνιό συλλέκτη και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη ή Τεριάντ, καθώς και τον Σ. Φωκίδη).

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

ΒΡΕΤΑΝΗ, Ιούλιος

 

Σαιν-Μαλό και Ντινάρ είναι οι δυο μεγαλύτερες και πιο κοσμικές θαλάσσιες λουτροπόλεις της Βρετάνης. Το καλοκαίρι έχουν όψη πανηγυρική και τόση κοσμοπλημμύρα, που τις ώρες του μπάνιου είναι οι ώρες που κατεβαίνει η θάλασσα –και του βραδινού περίπατου η κυκλοφορία θυμίζει τα μεγάλα μπουλεβάρτα του Παρισιού. Καζίνα, θέατρα, ντάνσιγκ, ξενοδοχεία και βίλες, η τελευταία λέξι του κονφόρ και της χάριτος μέσα στον ήλιο, που η ζέστα του αγαπιέται, και την άρμη της θάλασσας, που ανασταίνει, μέσα σε κήπους, γεμάτες λουλούδια και δενδροστοιχίες, από πλατάνια, καστανιές και φιλύρες, ο ανθρώπινος πολιτισμός κάνει αισθητότερη τη φυσική αγριότητα του τοπίου.


Εγγλέζοι και Αμερικάνοι, τσαλακωμένοι με τις γυναίκες τους χωρίς τακούνια και πούδρα, Σκανδιναβοί με τα παιδιάτικα μάτια, Αραπάδες με φράκο, με μονόκλ και διαμαντικά, διαγωνίζονται με Φραντσέζους με την απαραίτητη ροζέτα. Όταν τις ώρες του δείπνου, η ορχήστρα παίζει στις μεγάλες σάλες που βλέπουν προς τη θάλασσα κι οι «πούλες», ελαφρές απ’ όλες τις απόψεις, σμίγουν το επαγγελματικό τους κέφι με τις σπίθες και τον αφρό της σαμπάνιας, σκέπτεσαι, πως ο κόσμος σήμερα δεν χωρίζεται σε έθνη, αλλά σε χώρες με υψηλό ή χαμηλό συνάλλαγμα. Τα γκαρσόνια, αμέμπτου περιβολής σαν διπλωματικοί υπάλληλοι, παρασταίνουν με την περήφανη προθυμία τους και το επίσημο μειδίαμά τους την αιωνία μοιρολατρία του προλεταριάτου, που υπηρετεί τα αντίπαλα στρατόπεδα.


Την ημέρα οι «πλαζ» έχουν περισσότερον κόσμο από κύματα. Η άμμος είναι η χαρά των παιδιών. Ξυπόλυτα, ξεσκούφωτα, σκάβουν, μαλώνουν, χτίζουν, ανοίγουν πηγάδια και μαυρίζουν στον ήλιο. Σκηνές, ομπρέλες, καμπίνες δέχονται τα μυρωμένα εσώρουχα των γυναικών, για να μας τις δείξουν κατόπι να περνούν με την πεποίθηση της Αναδυομένης ανάμεσα από τον κόσμο που δεν ξαφνίζεται. Καμιά γυναίκα ασκημοκομμένη δεν ριψοκινδυνεύει να δείξει δημοσία, ό,τι μπορεί να κρύβει με τα σοφά τεχνάσματα της μοδίστρας. Έτσι εδώ μπροστά στη θάλασσα γίνεται μια επιλογή ωραιοτήτων. Κι όταν βγαίνουν από το νερό με τα κολλημένα μαγιό και τα μαλλιά, που στάζουν, πολλές ανεβαίνουν ως τα τριγυρινά ξενοδοχεία ή τις βίλες και μερικές διασχίζουν τους δρόμους της πόλεως για να πάνε στα σπίτια τους με το σπαθί τους. Γιατί το μόνο σπαθί, που δε φοβάται, είναι η ομορφιά.


Τη νύχτα ή το πρωί, από τη βίλα που μας φιλοξενεί, ακούμε το νερό να έρχεται καλπάζοντας και βογκώντας. Γύρω στα βράχια και τους σκοπέλους ο αφρός πηδά κι η καρδιά μας πηδά. Οι γλάροι από πάνω ξεφωνίζουν στριγκά κι αντικρίζουν κατάστηθα τον άνεμο, που θέλει να τους συνεπάρει. Νοιώθουμε επί τέλους, ότι είμαστε στη θάλασσα. Όπως κάθε σημερινός «συντηρητικός» άνθρωπος έχει ως πρόγονό του έναν ληστή (αυτό το λέγει ο Ρενάν), όμοια κάθε Ρωμιός έχει μέσα του έναν ή πολλούς ψαράδες. Όλοι αυτοί ξυπνούνε μέσα μας, ξεφωνίζουν και χοροπηδούν μαζί μας. Αιώνιο στοιχείο, θάλασσα ερωμένη!


Την άλλη μέρα πάμε να ιδούμε τον άνθρωπο σ’ όλη τη συνείδηση της ματαιότητός του· τρομαγμένον, γονατισμένον, με τα δάκρυα στα μάτια μπροστά στην ακάλυπτη Δύναμη, που λέγεται Θεός ή Θάνατος. Πάμε στο «Παρντόν» της Αγίας Άννας.


Μια εκκλησία μέσα σ’ ένα λιβάδι, πλαγιαστό λιγάκι. Εκατοντάδες αυτοκίνητα ξεφορτώνουν τον κόσμο, που κι αυτή τη φορά είναι περισσότερο θεατής παρά προσκυνητής. Χιλιάδες ξένοιέρχονται να ιδούν το περίεργο αυτό έθιμο των πιο μυστικοπαθών ανθρώπων της Γαλλίας.


Έξω από την εκκλησιά κρέμεται ένας haut parleur. Ο επίσκοπος βγάζει λόγο κι επειδή όλοι δεν χωρούν στην εκκλησία, ο haut parleur, όπως και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεταδίδει και στους έξω τα υψηλά λόγια του πρίγκιπος της Εκκλησίας.


Ο κόσμος είναι στρωμένος στο χορτάρι. Άλλοι τρώνε και πίνουν, άλλοι φωτογραφίζονται, άλλοι φλερτάρουν –και γύρω σέρνονται χαρτιά από πάστες, κουτιά από σαρδέλες, πέτσες από ζαμπόνια, κομμάτια ψωμί. Παντιέρες και καμπάνες, οι πρώτες με το πέταμά τους, οι δεύτερες με τον ήχο του, μαζί με τις σφυρίχτρες των αυτοκινήτων κάμνουν ένα χαρούμενο περιβάλλον για την καρδιά, που θα σφιχτεί σε λίγο.


Όταν βγαίνει η λιτανεία από την εκκλησία όλος ο κόσμος σιωπά και γονατίζει σε δυο σειρές, που ανάμεσά τους θα περάσουν τα άγια των αγίων. Πέντε επίσκοποι ξερακιανοί και ξουρισμένοι, γέροι ασκητικοί, πάνε μπροστά-μπροστά ευλογώντας επίσημα τον κόσμο, που θέλει να φιλήσει τ’ άμφιά τους.


Ακολουθούν οι κοπέλες της Μπρετάνης με την παράξενη φορεσιά τους, την σκούφια τους από νταντέλα, κρατώντας διάφορα λάβαρα διαφόρων συλλόγων υπέρ της προστασίας των ναυαγών. Πίσω τους τα παλληκάρια με τα στενά καντιφεδένια γιλέκα και τα μπρούτζινα κορμιά, με τα κοντά πανταλόνια καθώς και με τα πλατύγυρα καπέλα, που οι κορδέλες τους ανεμίζονται. Παραπίσω καβαλάρηδες, -τα νιάτα του τόπου,- που έρχονται να υποτάξουν τη δύναμή τους στη θεϊκή ευλογία, καθώς και να επιδείξουν στους περιέργους την αναλλοίωτη συνέχεια των ωραίων τους παραδόσεων.
 


 Όπου υπάρχει κόσμος πολύς, εκεί η πίστις γίνεται θέαμα. Όπως στις λουτροπόλεις η ερημική θάλασσα με την αγριότητά της μάς έδωσε όλη την ειλικρίνεια, έτσι κι ο ερημικός Άγιος Ερμπό θα μας δώσει σε λίγες ώρες όλη του τη συγκινητική ταπεινότητα.


 Σ’ ένα μεσογειακό τοπίο, με δέντρα και καταρράχτες, είναι η μικρή εκκλησιά του λαϊκού αυτού Αγίου. Παλιά εκκλησιά του 15ου αιώνος, μαύρη και χωριάτικη, με ανάγλυφα πέτρινα μοναδικής αφελείας, αφιερωμένη στον Άγιο των… κερασφόρων, τον Άγιο Παντελεήμονα των γελάδων, των γιδιών και των προβάτων. Ο ταπεινός αυτός λαϊκός γιατρός έχει την ταπεινή κατοικία του στο πιο αρμονισμένο περιβάλλον. Γύρω του στάβλοι, αποθήκες σανού, που προσθέτουν τη μυρωδιά τους σε κείνη των στάβλων· πλυσταριά, που η σαπουνάδα τους, γαλανή και θολή, έρχεται να ενωθεί στο κανάλι με την τρεχούμενη σβουνιά.
 
 
Μέσα στην εκκλησιά ο τάφος του Αγίου, φτωχός σαν κι αυτόν, κι απάνω στην επιτύμβια πέτρα του μαλλί από τις ουρές των αγελάδων και κέρατα κατσικιών. Μια φορά οι άνθρωποι δίνανε στον Άγιο ολόκληρα κατσίκια ή αρνιά από το κοπάδι τους ή μοσχάρια· αλλά τώρα ο κόσμος πονήρεψε. Αφιερώνει μονάχα λίγο μαλλί. Κι ο Άγιος με το ίδιο χαμόγελο της καλοσύνης εξακολουθεί να προφυλάγει τα αθώα ζώα από θανατικό κι αρρώστια, γιατί ξεύρει βέβαια πόσο οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι.


Την τελευταία Παρασκευή προ της Αγίας Τριάδος γίνεται το ετήσιο «Παρντόν» του Αγίου Ερμπό, που ίσως κι αυτός κατεβαίνει με τα ξυλοπάπουτσά του, το κοντοβράκι του, τα μπρούντζινα κουμπιά του αληθινού Μπρετόνου και σέρνει αόρατος ανάμεσα στο πλήθος τα γερασμένα κότσια του και τα άσπρα του τα γένια. Αυτή την ημέρα τα βόδια έχουν αργία. Δεν οργώνουν, δεν τραβούν αμάξια. Πιθανόν να μη μάθουν ποτέ, το γιατί. Όμως δε θα γελαστούν, πως αυτή η χάρις τους γίνεται όχι από αγάπη, αλλ’ από φόβο. Πόσο ο φόβος των ανθρώπων θα ’τανε μεγαλύτερος, αν τα βόδια αποφασίζανε μια στιγμή να πούνε: «δεν θέλουμε αφέντη»!


Μπροστά στον τάφο του Αγίου, ο οποίος είναι ο μόνος δημοκρατικός άνθρωπος, που υπήρξε στον κόσμο, όπως ο βασιλικός είναι το πιο δημοκρατικό λουλούδι, βρισκόμαστε σε μεγάλη στενοχωρία τι να του αφιερώσουμε. Κοπάδια στο βουνό δεν έχουμε, όπως ούτε καράβια στο γιαλό.


Το τομάρι μας μάς το έγδαραν ολόκληρο οι μεταπολεμικές φορολογίες. Την ουρά μας μάς την έκοψε σύρριζα η λεγόμενη ελευθερία του λόγου. Ας αφήσουμε λίγες τρίχες από τη μαλλιαρή μας γλώσσα, όσες μείνανε ακόμη μετά το γενναίο μάδημα, που έπαθε.

 

sarantakos.wordpress.com

▶ "Βρες χρόνο" ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ - YouTube

▶ "Βρες χρόνο" ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 


Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 - Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του.

Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν.


- YouTube

Ηλίας Μπαζινας - Αναζήτηση Google

Ηλίας Μπαζινας


Ηλίας Μπαζίνας, μια πολυτέλεια…

γράφει: Αντώνης Καρπετόπουλος

 

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως ο Ηλίας Μπαζίνας έδινε τα τελευταία χρόνια κι αυτός, όπως και άλλοι αγαπημένοι μου άνθρωποι, τη μάχη με τον καρκίνο, μάχη που τελικά έχασε το βράδυ της Πέμπτης. Είμαι σίγουρος ότι αντιμετώπισε και τον καρκίνο με την ίδια φιλοσοφική διάθεση που χάρηκε και τη ζωή του.

 

Με τον Μπαζίνα κάναμε παρέα στα τέλη της δεκαετίας του '90, ήταν μια εποχή που βρισκόμασταν πολύ συχνά – εποχή για μένα ακόμα ιδιαίτερά ανέμελη. Μετά συνέβη κάτι απλό που μας απομάκρυνε: ο Ηλίας άλλαξε σπίτι και μεταφέρθηκε ακόμα πιο βόρεια με την οικογένεια και τα πολλά σκυλιά του. Αν, όπως εγώ, έμενες στο κέντρο της Αθήνας για να τον βρεις έπρεπε να κάνεις μια μικρή εκδρομή και χρόνο για τέτοιου είδους πολυτέλειες εγώ με τον καιρό έπαψα να έχω. Γιατί κάθε συνάντηση με τον Ηλία ήταν μια πολυτέλεια, από τις σπάνιες που είχα στη ζωή μου.

 

Αν υπάρχουν τρεις άνθρωποι που καθόρισαν την ελληνική αθλητικογραφία, ο ένας ήταν σίγουρα ο Μπαζίνας. Αν θυμάμαι καλά, τον συνάντησε ο Νίκος Καραγιαννίδης στη Μόσχα στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων της και εντυπωσιάστηκε τόσο από τις γνώσεις και την καλλιέργεια του, που του πρότεινε να γράφει κάτι στο Φίλαθλο – τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι μύθοι της εφημερίδας, στην οποία γνωριστήκαμε.

 

Δικηγόρος και 40 χρονών ο Μπαζίνας, δεν ήθελε να βλέπει το όνομά του καθημερινά πρωτοσέλιδο, αφού στο μυαλό του, οι δικές του επαγγελματικές επιλογές ήταν τότε άλλες και η σχολιογραφία του ένα είδος χόμπι: στην πραγματικότητα, τα κομμάτια του Μπαζίνα στο Φίλαθλο της δεκαετίας του 80 είναι ένα έντυπο blog – ίσως ότι πιο ριζοσπαστικά καινοτόμο έχει υπάρξει σε ελληνική εφημερίδα. Για να διατηρήσει το δικαίωμα να χειρίζεται τη στήλη του χωρίς να υπακούει σε συμβατικούς κανόνες αθλητικογραφίας, ο Μπαζίνας υπογράφει για χρόνια ως «Ηλίας Γ.». Νομίζω ότι το Γ είναι το αρχικό του επιθέτου της μητέρας του, που λέγεται Γιατράκου, και την οποία υπεραγαπούσε.

 

Ο Μπαζίνας ανήκει στην σπάνια κατηγορία των ανθρώπων που δεν διάλεξε ένα επάγγελμα αλλά, κατά κάποιο μαγικό τρόπο, τον διάλεξε αυτό. Η επιτυχία της στήλης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κατά κάποιο τρόπο απαιτήθηκε η κανονική υπογραφή του: ο αναγνώστης είχε την ανάγκη να μάθει ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχει ραντεβού καθημερινά.

 

Όταν αργότερα ξεκίνησαν και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εμφανίσεις, ο «Ηλίας Γ.» έγινε Ηλίας Μπαζίνας, δηλαδή μια υπογραφή  με κύρος και βαρύτητα. Με αυτό το κύρος, έγινε σύμβουλος προέδρων ομοσπονδιών, αλλά και υφυπουργών Αθλητισμού: οι συγκροτημένες απόψεις του για πολλά, ήταν για πολλούς στο χώρο, ένα είδος μπούσουλα, αν και ο ίδιος δεν ήταν από εκείνους που επέβαλε τα θέλω του.

 

Ο Μπαζίνας, που ο κόσμος γνώρισε και αγάπησε, ήταν κυρίως τα κείμενά του και όταν μιλάμε για δημοσιογραφία έτσι πρέπει. Τεράστιος εγκυκλοπαιδιστής, πολύγλωσσος, καλλιεργημένος και με γούστο ξεκάθαρο, ο Μπαζίνας υπήρξε ταυτόχρονα εστέτ και λαϊκός, κριτικός και επικριτικός αλλά και άνθρωπος που ήξερε να απολαμβάνει, έτοιμος να διηγηθεί με ένα μοναδικό τρόπο ιστορίες παλιές που δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά και οραματιστής και φύσει αισιόδοξος.

 

Όμως για την αθλητικογραφία, ο Μπαζίνας υπήρξε κάτι πολύ σημαντικότερο: ένας άψογος χειριστής μιας νέας γλώσσας, ένας διανοούμενος των λέξεων και των αισθημάτων, ίσως ο πρώτος που στο γραπτό πρόταξε την προέκταση του γεγονότος από το ίδιο το γεγονός.

 

Ο Μπαζίνας, αντίθετα από τους περισσότερους από μας που παραμένουμε σκλάβοι της επικαιρότητας, δεν είχε ανάγκη το γεγονός για να γράψει: για περισσότερα από είκοσι χρόνια, γεγονότα σπουδαία ήταν τα ίδια τα καθημερινά του γραπτά, οι οπτικές του γωνίες, οι καθημερινές αλλά και οι διανοητικές του πραγματικότητες: τα αθλητικά ήταν η αφορμή, το μεγάλο ταξίδι γίνονταν από τον αναγνώστη στον δικό του κόσμο.

 

Είναι πάντα δύσκολο να εξηγήσεις τι έγραφε ο Ηλίας σε κάποιον που δεν τον διάβαζε, αλλά όποιος τον διάβαζε, αφήνονταν να περιπλανηθεί στις απόψεις του και στις εικόνες που δημιουργούσε σαν κολυμβητής που γουστάρει μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

 

Ο Μπαζίνας έγραφε για το ουσάκ, το ίδιο εύκολα που έγραφε για την εθνική Βραζιλίας, μιλούσε για τον Καρέλιν, με την άνεση που αναφέρονταν στον Αισχύλο, μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα για τη σκληράδα και τη δύναμη που πρέπει να έχει ένας κεντρικός αμυντικός, μια ιστορία για βοσκούς από το Αγρίνιο: όλα αυτά με μια γλωσσοπλαστική διάθεση παπαδιαμάντεια και ένα προσωπικό τόνο κορυφαίου χορού αρχαίας τραγωδίας.

 

Τα κείμενά του (είτε αφηγηματικά, είτε συμπερασματικά) είχαν μια μυστήρια εσωτερική δομή – πολλές φορές τα παρομοίαζα με τραγούδια που είχαν κουπλέ και ρεφρέν ή με δοκίμια γεμάτα από λέξεις που στριφογύριζαν γύρω από ομόκεντρους κύκλους, ώστε διαρκώς να δυναμώνουν τα συμπεράσματα. Όλα ήταν μικρές συνθέσεις και είχαν το χαρακτηριστικό της αυτοπειθαρχίας, ίσως γιατί ο Ηλίας έγραφε συχνά στο χέρι και σε αυτή την περίπτωση, πριν καταθέσεις τη λέξη, πρέπει για αυτή να είσαι σίγουρος καθώς δεν χωράνε πολλές διορθώσεις.

 

‘Ηταν δάσκαλος, όπως γράφτηκε δεξιά κι αριστερά; Δύσκολο να το πεις. Αν δάσκαλος είναι κάποιος που μπορεί να σε μυήσει σε μια μανιέρα ή να σου μάθει κάποια μυστικά της δικής του δημιουργικής γραφής, ο Ηλίας δεν ήταν τέτοιος – η γραφή του άλλωστε ήταν σαν μια νέα γλώσσα, που μιλούσε ο ίδιος και χαίρονταν οι αναγνώστες του.

 

Όμως, αν δάσκαλος είναι αυτός που ανοίγει νέους δρόμους, που σου δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για προσωπικό στυλ, αρκεί να μην ξεχνάς την αξία της πληροφορίας, αν δάσκαλος είναι αυτός που σου μαθαίνει ότι τα κείμενα πρέπει να στηρίζονται σε προσωπικές αρχές, αν δάσκαλος είναι αυτός που σου εξηγεί την αξία του συμπεράσματος και την ανάγκη του, αν δάσκαλος είναι αυτός που σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι κάθε στιγμή, ακόμα και η πιο ασήμαντη, μπορεί να εξελιχτεί σε αφορμή έμπνευσης, ο Ηλίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και σπανιότερους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και ως τέτοιο θα τον θυμάμαι, όχι γιατί υπήρξα μαθητής του, αλλά γιατί υπήρξα αναγνώστης του.

 

Κάποτε είχα ρωτήσει τον Πανούτσο αν υπάρχει Θεός. Ο Αντώνης, κρατώντας ένα ουίσκι στο χέρι, μου είπε ότι «αν υπάρχει, είναι κάποιος σαν τον Μπαζίνα». Είχε δίκιο.

 

Αν Θεός υπάρχει, πάω στοίχημα ότι από το βράδυ της Πέμπτης έχει να συζητήσει με τον Ηλία για όλα. Και κάθε συζήτησή τους, με ένα τσιμπούσι πλαισιωμένο από το κατάλληλο κρασί, θα είναι και για τον ίδιο το Θεό απλώς απολαυστική…





- Αναζήτηση Google